Wiza M  
Home Up Rodzaje Wiz Loteria Wizowa Wiza Turystyczna Wizy Pracownicze Wiza Narzeczenska Wizy dla Inwestorow Zielona Karta Obywatelstwo Pytania Do Nas Slownik Pozwolenie na Prace Formy Imigracyjne Status On-Line Artykuly Inne Linki Rozpatrywanie petycji Sponsorowanie WAZNE

 

Home
Up
Rodzaje Wiz
Loteria Wizowa
Wiza Turystyczna
Wizy Pracownicze
Wiza Narzeczenska
Wizy dla Inwestorow
Zielona Karta
Obywatelstwo
Pytania Do Nas
Slownik
Pozwolenie na Prace
Formy Imigracyjne
Status On-Line
Artykuly
Inne
Linki
Rozpatrywanie petycji
Sponsorowanie
WAZNE

 

WIZA M 



PLUSY :

  • mozesz przyleciec do USA jako full-time vocational or nonacademic student ( czyli student studiow zawodowych, nieakademickich - studia te prowadzone sa najczesciej w szkolach typu Vocational School lub Community College)
  • jako student mozesz otrzymac certyfikat ukonczenia studiow lub degree ( stopien naukowy )
  • wize mozna zmienic na wize F-1 podczas pierwszych szesciu miesiecy nauki ( najczesciej robi sie to przy okazji zmiany szkoly )
  • mozesz zmienic szkole do ktorej uczeszczasz, ale najlepiej zrobic to w pierwszych 6 miesiacach nauki ze wzgledu na to, ze wiza M wydawana jest maksymalnie na rok.
  • mozesz dostac pozwolenie na prace / zwana 'praktyka zawodowa' / na maksymalnie 6 miesiecy PO UKONCZENIU NAUKI - praca ( praktyka ) musi miec zwiazek z kierunkiem na ktorym studiowales
  • mozesz bez ograniczen podrozowac tak na terenie Stanow Zjednoczonych jak i poza nimi
  • towarzyszaca ci osoba / wspolmalzonek, dziecko / takze moze otrzymac wize 
 

MINUSY :

  • na poczatku starania sie o wize M musisz byc zaakceptowany przez szkole do ktorej sie wybierasz
  • nie wolno ci zmienic kierunku studiow ( mozesz zmienic szkole - w czasie pierwszych 6 miesiecy pobytu i nauki )
  • nie wolno ci pracowac podczas studiow
  • majac wize M nie mozesz byc sponsorowany na wize pracownicza H jesli ma to byc sponsorowanie oparte na wyksztalceniu, ktore zdobyles bedac na wizie M
    " An M-1 student may not change status to an H classification if the training received as an M-1 helped him or her qualify for H status. However, transfer to another school during the first six months and chage of status to F-1 is permitted " Ref: 9FAM 41.12; INA 101(a)(15)(M)
  • towarzyszace ci osoby ( krewni ) nie moga podjac pracy w USA
  • musisz zaplacic za nauke pelna wymagana przez uczelnie kwote ( konsul przed wydaniem ci wizy dokladnie sprawdzi czy jestes w stanie zaplacic taka kwote - musisz miec wszelkie dokumenty potwierdzajace, ze sam mas wymagana kwote badz masz sponsora, ktory zgodzi sie placic za twoja edukacje )
  • wiza wydawana jest tylko na rok ( jednak jesli nie zdazysz ukonczyc nauki w tym czasie badz do czasu, ktory masz wbity na I-20M - mozesz ubiegac sie o extension ( przedluzenie wizy )
  • po ukonczeniu nauki ( praktyki) masz 30 dni na opuszczenie USA - w przeciwnym razie narazasz sie na ryzyko deportacji / szkola ma obowiazek powiadomienia USCIS, ze juz ukonczyles nauke ( kurs) /


DOKUMENTY WYMAGANE PRZEZ SZKOLE DO WYDANIA FORMY I-20M-N :

- application for admission ( aplikacja o przyjecie studenta do szkoly )
- dowod oplaty za aplikacje
- dyplomy ( tlumaczone na jezyk angielski )
- transkrypty szkolne
- zdjecie aplikanta ( zrobione niedawno )
- swiadctwa potwierdzajace biegla znajomosc jezyka angielskiego ( np. TOEFL )- warto wspomniec, ze egzaminy brytyjskie typu FCE, CAE nie sa certyfikatami branymi pod uwage w USA 

DOKUMENTY, KTORE MOGA BYC WYMAGANE PRZEZ SZKOLE ( ale nie musza - zalezy to od szkoly ):

- depozyt ( np. piersza rate oplaty za szkole )
- umowe o wynajecie mieszkania i potwierdzenie depozytu
- rekomendacje od nauczyciela / profesora znajacego cie i mogacego zaswiadczyc, ze jestes dobrym studentem
- informacje o zdrowiu ucznia ( badz tez immunization - wykaz szczepien )
- zaswiadczenie, ze masz wykupione ubezpieczenie medyczne


DOKUMENTY WYMAGANE PODCZAS ROZMOWY Z KONSULEM :

- forma I-20M-N/I-20 ID - forma zwana potocznie I-20M-N / Certificate of Eligibility / dokument wydany przez szkole do ktorej student zamierza jechac )
- letter of acceptance ( list ze szkoly mowiacy, ze dany student zostal wpisany na liste potencjalnych studentow )- uwaga- niektore szkoly nie wydaja takiego listu twierdzac, ze forma I-20M powinna byc dokumentem wystarczajacym do wydania wizy przez konsula
- zawiadczenie o wykupieniu( posiadaniu ) ubezpieczenia medycznego - bez tego nie jest sie absolutnie w stanie studiowac w USA
- czasem ( ale nie zawsze ) wymagany jest dowod, ze mamy wszystkie wymagane szczepienia


Bardzo czesto konsul zada tez udowodnienia, ze nie masz zamiaru zostac w Stanach dluzej niz przewiduje to wiza - tak wiec musisz dodatkowo udowodnic, ze masz w Polsce np. dom, mieszkanie, dobra prace itp. 

Jesli bedziesz juz w USA i bedziesz potrzebowal przedluzyc sobie pobyt ( bo nie masz jeszcze ukonczonych studiow ( kursow ), ktore rozpoczales ) bedziesz potrzebowal forme I-539 Application to Extend / Change Nonimigrant Status

Jesli chcesz zostac w USA na tzw. training ( praktyke zawodowa ) bedziesz potrzebowal pozwolenie na prace - Employment Authorization Document ( EAD )- wypelnisz forme I-765 + czeka na wymagana kwote ( lub money order ) i to wysylasz ( wraz z innymi wymaganymi dokumentami) do biura USCIS . Po pozwolenie na prace musisz sie zglosic osobiscie do urzedu imigracyjnego ( zostaniesz powiadomiony listownie gdzie i kiedy masz przyjsc ).

 

Home ] Up ]

Send mail to webmaster@prawoimigracyjneusa.com with questions or comments about this web site.
Copyright 2004 Prawo Imigracyjne USA
Last modified: January 19, 2005