Wizy dla Inwestorow  
Home Rodzaje Wiz Loteria Wizowa Wiza Turystyczna Wizy Studenckie Wizy Pracownicze Wiza Narzeczenska Wizy dla Inwestorow Zielona Karta Obywatelstwo Pytania Do Nas Slownik Pozwolenie na Prace Formy Imigracyjne Status On-Line Artykuly Inne Linki Rozpatrywanie petycji Sponsorowanie WAZNE

 

Home
Rodzaje Wiz
Loteria Wizowa
Wiza Turystyczna
Wizy Studenckie
Wizy Pracownicze
Wiza Narzeczenska
Wizy dla Inwestorow
Zielona Karta
Obywatelstwo
Pytania Do Nas
Slownik
Pozwolenie na Prace
Formy Imigracyjne
Status On-Line
Artykuly
Inne
Linki
Rozpatrywanie petycji
Sponsorowanie
WAZNE

 

Inwestorzy - wizy dla osob chcacych zainwestowac w USA. 


WIZA E

Wiza E jest dostepna tylko dla tych firm zagranicznych, ktore podpisaly odpowiednie porozumienie ze Stanami Zjednoczonymi, a wlasciciele tychze firm maja obywatelstwo danego kraju. 

Statusu wizy E nie nalezy mylic z imigrantami, ktorzy ubiegaja sie o Zielona Karte jako Employment-Based ( EB ) - osoby ubiegajace sie od razu o Green Card ( na podstawie sponsorowania przez prace - EB ) sa imigrantami, ktorzy zobowiazuja sie zainwestowac $500,000 ( na terenach o malym rozwoju przemyslu ) badz $1,000,000 ( na terenach o duzym rozwoju przemyslu ) w rozwoj przemyslu/biznesu w USA. 

Wiza E dzieli sie na E-1 => wiza handlowa oraz E-2 => wiza inwestycyjna

Oto lista krajow wraz z przyporzadkowaniem rodzajow wiz E dostepnych dla obywateli danego kraju: 

Albania E-2 France E-1/E-2 Pakistan E-1/E-2
Argentina E-1/E-2 Georgia E-2 Panama E-2
Armenia E-2 Germany E-1/E-2 Paraguay E-1/E-2
Australia E-1/E-2 Greece E-1 Philippines E-1/E-2
Austria E-1/E-2 Grenada E-2 Poland E-2
Azerbaijan E-2 Honduras E-1/E-2 Romania E-2
Bangladesh E-2 Iran E-1/E-2 Senegal E-2
Belgium E-1/E-2 Ireland E-1/E-2 Slovak Rep E-2
Bolivia E-1 Israel E-1 Spain E-1/E-2
Brunei E-1 Italy E-1/E-2 Sri Lanka E-2
Bulgaria E-2 Jamaica E-2 Suriname E-1/E-2
Cameroon E-2 Japan E-1/E-2 Sweden E-1/E-2
Canada E-1/E-2 Kazakhstan E-2 Switzerland E-1/E-2
China (Taiwan) E-1/E-2 Korea E-1/E-2 Thailand E-1/E-2
Colombia E-1/E-2 Kyrgyzstan E-2 Togo E-1/E-2
Congo (Brazzaville)E-2 Latvia E-1/E-2 Trinidad & Tobago E-2/E-2
Congo (Kinshasa)E-2 Liberia E-1/E-2 Tunisia E-2
Costa Rica E-1/E-2 Luxembourg E-1/E-2 Turkey E-1/E-2
Czech Republic E-2 Mexico E-1/E-2 Ukraine E-2
Denmark E-1 Moldova E-2 United Kingdom E-1/E-2
Ecuador E-2 Mongolia E-2  
Egypt E-2 Morocco E-2 * Yugoslavia E-1/E-2 
Estonia E-1/E-2 Netherlands E-1/E-2  
Ethiopia E-1/E-2 Norway E-1/E-2  
Finland E-1/E-2 Oman E-1/E-2  

* Yugoslavia E-1/E-2 a po rozpadzie klasyfikacja wiz E dotyczy nastepujacych krajow: Bosnia, Herzegovina, Croatia, Macedonia, Slovenia, Federal Republic of Yugoslavia (Serbia and Montenegro)


Jak wyraznie widac wiza E-1 nie jest dostepna dla Polakow, chyba, ze ktos ma podwojne obywatelstwo np. austriackie badz niemieckie. 

Slow kilka o wizie E-1:

Czas na jaki jest przyznawana: 2 lata ( moze byc potem przedluzana )
Kto sie kwalifikuje: menadzerowie oraz niezbedni pracownicy zagranicznych firm. Firma ta musi byc zwiazana wymiana/handlem ze Stanami Zjednoczonymi. Handel musi stanowic min. 51% dzialalnosci biznesowej firmy. Aby ubiegac sie o wize E-1 firma musi byc przynajmniej w polowie wlasnoscia obcego kraju, a ty - jako 'treaty trader' ( kupiec na zasadach porozumienia ) musisz byc obywatelem tegoz kraju. Aby dostac wize E-1 dana osoba musi przyleciec do pracy w USA jako dyrektor/ menadzer badz jako osoba o szczegolnych zdolnosciach - niezbednch do dzialalnosci firmy ( jednym slowem : jako niezastapiona osoba na danym stanowisku ). 
Czy wspomalzonek oraz dzieci do 21 roku zycia takze otrzymuja wize: tak
Czy wspolmalzonek ma prawo do legalnej pracy na terenie USA : tak, moze ubiegac sie o pozwolenie na prace ( EAD - Employment Authorization Document )


Slow kilka o wizie E-2 ( dostepnej dla osob majacych obywatelstwo polskie ): 

Czas na jaki jest przyznawana: 2 lata ( moze byc potem przedluzana )
Kto sie kwalifikuje: osoby, ktore zainwestuja w firme, a firma ta jest w przynajmniej 50% wlasnoscia obcokrajowca/obcokrajowcow. Osoba ubiegajaca sie o wize E-2 musi udowodnic, ze inwestycja w USA bedzie inwestycja czynna/aktywna a nie pasywna( czyli nie moze to byc np. zainwestowanie pieniedzy w ziemie, budynki niezamieszkale, tereny niezagospodarowane, dzialki, akcje na gieldzie i czekac az ich wartosc wzrosnie; nie mozna pieniedzy inwestowac w akcje firmy w ktorej dana osoba nie pelni stanowiska dyrektora/menadzera/kierownika badz pracownika o niezbednych kwalifikacjach; takze pieniadze trzymane w banku nie sa zaliczne do inwestycji czynnej). Druga wazna rzecza jest fakt, ze immigration badz konsulat/ambasada bedzie patrzyl na to jakie ryzyko inwestycyjne ponosi inwestor zakladajac nowy biznes w USA - inwestycja musi byc substantial ( czyli byc wyrazna ). Co to oznacza? Oznacza to, ze inwesytcja powinna spelniac jeden z warunkow:
1) wymagane jest aby inwestycja byla proporcjonalna do calkowtej wartosci biznesu => mowimy tu o biznesie, ktory juz istnieje
2) inwestycja musi byc suma, ktora jest normalnie uznawana za wystarczajaca na otwarcie nowego interesu/biznesu => mowimy tu o biznesie, ktory dopiero mamy zamiar otworzyc. USCIS wydaje zgode na wize E-2 po porownaiu biznesu, ktory zamierza otworzyc inwestor do biznesu tej samej kategorii, ktory juz istnieje. Slowem 'inwestycje' okreslane sa : pozyczki gwarantowane osobistym majatkiem inwestora ( np. kredyty typu mortgage ), gotowka zdeponowana w banku, licencje biznesowe, sprzet i majatek firmy, potwierdzone akcje firmy, szacunkowa wartosc ubezpieczenia firmy, wartosc netowa firmy na podstawie sprawozdania potwierdzonego przez certyfikowanych profesjonalnych ksiegowych . NIE sa 'inwestycjami': pieniadze na koncie osobistym, pozyczki gwarantowane majatkiem firmy. WAZNE: Urzad Imigracyjny bardzo patrzy na jedna jeszcze rzecz: stworzenie nowych miejsc pracy - tak wiec jesli inwestycja ma pokryc tylko koszty zycia i utrzymania inwestora i jego rodziny, nie zostanie wydana zgoda na otrzymanie wizy E-2. Biznes/inwestycja powinna byc na tyle duza, aby stworzyc nowe miejsca pracy dla osob pragnacych podjac te prace w USA.

Jako ze nie ma formalnego wyznacznika ile nalezy zainwestowac aby stac sie potencjalnym inwestorem uzywane sa 2 wytyczne:
1) $100,000 uzywana jako benchmark ( wg Bob and Mary McLaughlin " USA Immigration and Orientation", Wellesworth Publishing )
2) nastepujaca skala ( wg Rajiv S. Khanna ): 

Calkowita wartosc biznesu badz koszt rozpoczecia nowego biznesu Wymagane minimum procentowe inwestycji
mniej niz $500,000 75%
$500,000 - $3,000,000  50%
wiecej niz $3,000,000 30%


Kto wiec kwalifikuje sie aby otrzymac wize E-2? 
- inwestorzy => musza pracowac na stanowisku dyrektora/kierownika/menadzera w swoim biznesie
- menadzerowie zatrudnieni w firmie
- osoby o specjalnych kwalifikacjach, ktore przyjezdzaja do USA uczyc zawodu innych pracownikow zatrudnionych w tejze firmie
- osoby na stanowiskach nadzorujacych prace i produkcje ( supervisors )


Czy wspomalzonek oraz dzieci do 21 roku zycia takze otrzymuja wize:
tak
Czy wspolmalzonek ma prawo do legalnej pracy na terenie USA : tak, moze ubiegac sie o pozwolenie na prace ( EAD - Employment Authorization Document )


GDZIE I JAK UBIEGAC SIE O WIZE E :


State Department zaleca aby ubiegac sie o wize E w ambasadzie badz konsulacie US majacym jurysdykcje nad miejscem stalego zamieszkania aplikanta ( podstawa prawna: DOS Publication 10074, August 1995 ). 

Jesli ktos mieszka poza USA nie jest wymagana Forma I-129.


PYTANIA DOTYCZACE WIZY E

1. Czy majace wize E mozna ja potem zmienic na inna?

Oczywiscie, ze tak. 

2. Czy wize E mozna przedluzac?

Tak. 

3. Moja corka ma 20 lat, jest mezatka. Czy ona take kwalifikuje sie aby wyjechac ze mna - inwestorem do USA na wizie E-2?

Niestety nie. Tylko NIEZAMEZNE/NIEZONATE dzieci moga towarzyszyc rodzicowi przybywajacemu do USA z wiza E. 

4. Na jak dlugo moja zona dostanie pozwolenie na prace jesli ja jestem menadzerem w firmie ( mam wize E-2 )?

Na rok czasu - pozniej pozwolenie na prace moze byc odnawiane.


 

Home ]

Send mail to webmaster@prawoimigracyjneusa.com with questions or comments about this web site.
Copyright 2004 Prawo Imigracyjne USA
Last modified: March 10, 2005