Pozwolenie na Prace  
Home Rodzaje Wiz Loteria Wizowa Wiza Turystyczna Wizy Studenckie Wizy Pracownicze Wiza Narzeczenska Wizy dla Inwestorow Zielona Karta Obywatelstwo Pytania Do Nas Slownik Pozwolenie na Prace Formy Imigracyjne Status On-Line Artykuly Inne Linki Rozpatrywanie petycji Sponsorowanie WAZNE

 

Home
Rodzaje Wiz
Loteria Wizowa
Wiza Turystyczna
Wizy Studenckie
Wizy Pracownicze
Wiza Narzeczenska
Wizy dla Inwestorow
Zielona Karta
Obywatelstwo
Pytania Do Nas
Slownik
Pozwolenie na Prace
Formy Imigracyjne
Status On-Line
Artykuly
Inne
Linki
Rozpatrywanie petycji
Sponsorowanie
WAZNE

 

Pozwolenie na prace - Employment Authorization Document ( EAD )


1.  Co to jest Employment Authorization Document?

To pozwolenie na prace ( maly plastikowy kartonik, z nazwiskiem , imieniem, zdjeciem , odciskiem palca ) wydawany osobom nie majacym stalego pobytu w USA, ale majacym pozwolenie na podjecie pracy na terenie Stanow Zjednoczonych.

2.  Jak nalezy ubiegac sie o EAD?

Forma I-765 jest aplikacja o pozwolenie na prace. Prosze pamietac, ze nalezy dolaczyc czeka badz money order na okreslona kwote, bo bez tego aplikacja nie bedzie rozpatrzona.

3.  Czy przybywajac do USA z wiza B-2 ( turystyczna ) moge sie starac o pozwolenie na prace?

Nie. I prosze uwazac na rozne "uslugi" typu 'zalatwiamy pozwolenie na prace', bo wplaci Pan pieniadze, a z urzedu imigracyjnego ( kiedy pojdzie Pan odebrac EAD ) zostanie Pan deportowany. 

4.  Przybywam na wakacje w ramach programu Work & Travel - czy ja tez dostane pozwolenie na prace?

Osoby przybywajace do pracy w ramach programu Work&Travel nie maja pozwolenia na prace ( EAD ). Osoby te moga pracowac tylko u tego pracodawcy, ktorego adres widnieje na dokumencie podpisanym przez konsula. Starajac sie o kazda inna prace uczestnicy powinni miec EAD, a tego dokumentu nie dostana, bo nie maja na to zgody Deparamentu Stanu. Osoby te nie przyjezdzaja tylko do pacy - one przyjezdzja jako exchange visitors czyli osoby, ktore pracuja ale i zwiedzaja USA. I warto tu wspomniec, ze na samym social security number nie wolno absolutnie pracowac - jak to czesto blednie mysla uczestnicy Work&Travel.

5.  Czy sa jakies ograniczenia w tym dla kogo moge pracowac kiedy otrzymam EAD?

Nie. Moze Pani pracowac praktycznie dla kazdego, kazdej firmy w dowolnym wymiarze godzin.

6.  Czy musze pracowac dla pracdawcy, ktory mnie sponsoruje?

Tak, jesli Pana praca jest oparta na AOS - wtedy musi Pan kontynuowac prace dla tego samego pracodawcy, bo w przeciwnym razie moze Pan stracic prawo do Zielonej Karty.

7.  Kiedy powinnam przedluzyc pozwolenie na prace?

Najlepiej ubiegac sie o przedluzenie pozwolenia na prace okolo 90 dni przed wygasnieciem obecnego EAD. W tym celu prosze wypelnic nowa forme I-765.

8.  Oczekuje na Green Card. Mam juz pozwolenie na prace. czy moge swobodnie latac do Polski?

Nie. Na samym pozwoleniu na prace nie mozna podrozowac poza USA.

9.  Ile czeka sie na pozwolenie na prace?

Okolo 90 dni.

10.  Staralam sie o pozwolnie na prace ponad 100 dni temu. Do tej pory nic nie otrzymalam z USCIS, zadnej informacji. Co moge zrobic?

Prosze wejsc na web site USCIS i sprobowac zrobic appointment ( umowic sie na spotkanie ) z urzednikiem imigracyjnym, wtedy dowie sie Pani co slychac w Pani sprawie. Appointment prosze zrobic za pomoca INFOPASS ( jest tam wszystko tlumaczone takze na jezyk polski ). Jesli nie ma mozliwosci umowienia sie w USCIS za pomoca INFOPASS ( bo nie w kazdym regionie cos takiego jest ), prosze zadzwonic pod bezplatna infolinie USCIS: 1-800-375-5283.

11.  Na jakich warunkach moze byc wydane EAD ( pozwolenie na prace ) bez wymaganego Labor Certification ( certyfikatu o prace ) ?

Nastepujace osoby nie musza miec Labor Certification aby otrzymac pozwolenie na prace:
I. Extraordinary Ability Aliens ( Obcokrajowcy o Nadzwyczajnych Uzdolnieniach )
II. Outstanding Researchers ( Wybitni Badacze )
III. International Managers and Executives ( Miedzynarodowi Menazerowie oraz Dyrektorzy/Kierownicy )
IV. National Interest Waivers 

12.  Czy osoby z wizami F-1 dostaja EAD?

Tylko kiedy staraja sie o praktyke zawodowa ( OPT/CPT ) - moga ubiegac sie o EAD TUZ przed planowanym rozpoczeciem praktyki, a nie zaraz po otrzymaniu wizy F-1 ( jak to blednie mysli wielu studentow ).

 

 

Home ]

Send mail to webmaster@prawoimigracyjneusa.com with questions or comments about this web site.
Copyright 2004 Prawo Imigracyjne USA
Last modified: February 09, 2005