Wiza J  
Home Up Rodzaje Wiz Loteria Wizowa Wiza Turystyczna Wizy Pracownicze Wiza Narzeczenska Wizy dla Inwestorow Zielona Karta Obywatelstwo Pytania Do Nas Slownik Pozwolenie na Prace Formy Imigracyjne Status On-Line Artykuly Inne Linki Rozpatrywanie petycji Sponsorowanie WAZNE

 

Home
Up
Rodzaje Wiz
Loteria Wizowa
Wiza Turystyczna
Wizy Pracownicze
Wiza Narzeczenska
Wizy dla Inwestorow
Zielona Karta
Obywatelstwo
Pytania Do Nas
Slownik
Pozwolenie na Prace
Formy Imigracyjne
Status On-Line
Artykuly
Inne
Linki
Rozpatrywanie petycji
Sponsorowanie
WAZNE

 

WYMIANA NA WIZIE J-1 

Plusy:

  • Osoba moze przyleciec do Stanow Zjednoczonych aby uczestniczyc w specjalnym programie wymiany zatwierdzonym poprzez United States Department of State (DOS). DOS zatweirdzil bardzo duza ilosc takich specjalnych programow, miedzy innhymi sponsowanych przez szkoly, biznesy a takze roznego rodzaju organizacje i instytucje powstale poprzez chce wspolpracy miedzynarodowej a zainspirowane checia wymiany informacji. Programy te zostaly stworzone z mysla o studentach, stypendystach, trenerach w biznesie i przemysle, nauczycielach, badaczach i osobach podrozujacych po calym swiecie z kulturowymi misjami
  • Osoba majaca wize J-1 moze podjac prace na terenie Stanow Zjednoczonych jezeli jest ta czesc programu, na realizacje ktorego przyleciala badz uzyskala pozwolenie na prace od sponsora takiego programu
  • Osoba taka moze podrozowac lub pozostac przez caly okres trwania programu w U.S.A.
  • Wiza jest dostepna dla czlonkow rodziny
  • Czlonkowie rodziny moga legalnie podjac prace jezeli tylko uzyskali z INSu specjalne pozwolenie

Minusy:
  • Wszelkie czynnosci osoby uzyskujace wize J-1 sa ograniczone do nauki, pracy, lub uczestnictwa w programie, na podstawie kotrego osoba ta wize ta uzyskala
  • Przed wydaniem wizy konieczna jest akceptacja DOSu
  • Osoby uczestniczace w programach roznego typu moge zostac zmuszone do powrotu do rodzinnego kraju na okres dwuletni zanim zostana upowaznione do starania sie o zielona karte, zmiane statusu na nieimigracyjny badz tez zatwierdzenia petycji wizy typu L lub H - istnieje mozliwosc starania sie o tak zwany "waiver" czyli zniesienie dwuletniego nakazu powrotu do kraju.

 

Kto kwalifikuje sie do uzyskania wizy J-1?

W zasadzie wiza J-1 nie ma szczegolnych barier i restrykcji. Aplikacje znajdujace sie w Konsulacie sa zwykle zatwierdzane a czas ich rozpatrywania trwa do trzech miesiecy. O wize tego typu moze ubiegac sie student, stypendysta, trener, nauczyciel, profesor, badacz, absolwent szkoly medycznej, czy tez miedzynarodowy wizytor uczestniczacy w specjalym programie nauczania, treningu, czy badania stworzone przez United States Department of State (DOS) we wspolpracy z Bureau of Educational and Cultural Afairs (ECA). aby starac sie wize, osoba musi spelniac kilka kryteriow:

  • musi przybyc do Stanow Zjednoczonych uczyc sie, pracowac, nauczac, trenowac, konsultowac lub obserwowac amerykanska kulture poprzez specjalnie zorganizowane do tego programy zatwierdzone przez DOS - sponsorami takich programow maga byc zagraniczne badz amerykanskie agencje rzadowe, jak rowniez osoby indiwidualne i roznego rodzaju organizacje i instytucje kazdy zatwierdzony program przez DOS wyznacza tak zwanego responsible officer - osobe odpowiedzialna , ktora zajmuje sie sprawami imigracyjnymi osob uczestniczacych w programie
  • musi byc wczesniej przyjeta do takiego programu
  • musi miec odpowiednie zabezpieczenie finansowe aby pokryc wszystkie zwiazane z wyjazdem wydatki - wydatki pokrywa osoba, ktora ubiega sie o wize lub jej rodzina. Srodki moga pochodzic tez z roznego rodzaju stupendiibadz zarobkow jakie gwarantuje sam w sobie program
  • musi znac jezyk angielski na poziomie komunikatywnym - egzaminem sprawdzajacym na ogol jest "TOEFL";(uwaga: praktycznie nie jest uznawany w USA ani FCE ani CPE - wszedzie uznawany jest TOEFL)
  • musi rowniez wykazac, ze ma zamiar powrocic do kraju tak tylko wygasnie jej status - osoba ubiegajaca sie o wize J-1 powinna spodziewac sie pytan konsula o czlonkow rodziny, czy majatek, takie informacje bowiem sa mu niezbedne do okreslenia wiezi, ktore lacza aplikanta z krajem.

Limit czasowy:

Czas, podczas ktorego osoba moze zostac na terenie Stanow Zjednoczonych zalezy od rodzaju programu, w ktorym uczestniczy. Podczas starania sie o wize, osoba moze zostac poproszona o tak zwany Certificate of Eligibility (znany jako Forma IAP-66), ktory powinnien zostac przygotowany przez sposnora calego programu i zawierac wszystkie wazne daty, w ktorych obecnosc osoby starajacej sie wize jest obowiazkowa. W przypadku gdy osoba majaca wize J-1 podrozuje i powraca do Stanow Zjednoczonych moze ona zostac jedynie do czasu ostaniego wydarzenia wpisanego w formie. Certifikat ten jest zazwyczaj wydawany na czas niezbedny do ukonczenia calego programu, na ktory wiza J-1 zostala wydana, niestety INS kladzie pewne ograniczenia zwiazane z limitem czasowym tej wizy.
  • studenci - wiekszosc studentow ma prawo zostac w stanach Zjednoczonych na czas trwania programu plus dodatkowe 18 miesiecy przeznaczone na specjalny trening, podczas ktorego musza podjac prace. Taki trening musi sie scisle wiazac z kierunkiem studiow osoby ubiegajacej sie o niego. Trening majacy miejsce po ukonczeniu studiow doktoranckich jest ograniczony do 36 miesiecy minus czas spedzony na wszystkie treningi poprzednio przebyte. Nalezy pamietac rowniez o tym, iz studenci od 15 do 18 i 1/2 roku zycia, ktorzy biara udzial w wymianie szkolnej sa ograniczeni do rocznego pobytu bez pozwolenia na prace nie wliczajac pracy jako niania lub wykonywanie drobnych robot podworkowych.
  • nauczyciele, profesorzy, badacze i ludzie ze spejalnymi umiejetnosciami - wiza moze zostac przyznana na nie dluzej niz trzy lata plus dodatkowe 30 dni na przygotowanie sie do wylotu.
  • miedzynarodowi wizytorzy - miedzynarodowi wizytorzy, ktorych celem jest promowanie wymiany kulturowej (tacy jak ci pracujace w pawilonach Disneyowskiego Parku Epcot) moga uzyskac wize na niedluzej niz rok plus dodatkowe 30 dni na przygotowanie sie do wylotu. osoby te moga sie starac na uzyskanie wizy Q.
  • absolwenci szkoly medycznej - studenci ci moga uzyskac wize na czas niezbedny do ukonczenia programu, ktorego celem jest trening takiej osoby, ale nie dluzszy niz siedem lat (oczywiscie z pewnymi wyjatkami) plus dodatkowe 30 dni na przygotowanie sie do wylotu ze stanow Zjednoczonych. Dodatkowym wymogiem jest w tym przypadku zdanie pierwszej i drugiej czesci egzaminu medycznego przygotowanego przez U.S. National Board of Medical Examiners. Poza tym absolwenci musza wykazac, iz po ich powrocie z takiego programu maja oni gwarantowane zatrudnienie w ich rodzinnym kraju. Musza sie oni tez liczyc z tym, ze sa zobowiazani do powrotu na conajmniej dwa lata zanim beda mogli starac sie o zielona karte.
  • inne programy medyczne - uczestnicy medycznych programow inni niz ci wymienieni w poprzednim punkcie moga uzyskac wize J-1 na czas trwania takiego programu plus dodatkowe 18 miesiecy przeznaczone na trening praktyczny. Niestety laczny czas programu i treningu nie moze przekroczyc wiecej niz trzy lata.
  • trenerzy biznesowi i przemyslowi - osoby te moga uzyskac wize na czas 18 miesiecy z wyjatkiem praktykantow, ktorzy sa ograniczeni do 12 miesiecy. Trenerzy w programach dotyczacych lotu uzyskuja wizy do 24 miesiecy, jednak reguly dotyczace studentow uczacych sie latac beda wkrotce zmienione z powodow bezpieczenstwa.
  • pracownicy agencji do miedzynarodowej komunikacji - uczestnicy tego programu moga dostac wize na maksymalny czas dziesieciu lat a czasem nawet na okres dluzszy jezeli tylko dyrektor takiej agencji zwroci sie ze szczegolna prosba o to do INSu.
  • badacze sponsorowani przez National Institutes of Health - czas wizy nie dluzszy niz 5 lat.
  • Au Pairs - osoby takie moga przybyc do Stanow Zjednoczonych po to aby opiekowac sie dziecmi (ale nie wykonywac innych prac domowych) amerykanskiej rodziny. Moge one pracowac nie wiecej jak 45 godzin tygodniowo, musza zarabiac co najmniej minimalna stawke a takze musza uczeszczac do szkoly wyzszej na conajmnie szesc godzin akademickiego kredytu. Niestety, tylko kilka agencji zostalo upowaznionych do sprowadzania do Stanow Zjednoczonych Au Pairs. Czas trwania wizy ograniczony jest do jednego roku z mozliwoscia przedluzenia juz podczas pobytu w U.S.A.
  • urzednicy panstwowi - wizytorzy moge zostac zaproszeni przez rzad Stanow Zjednoczonych do uczestniczenia w specjalych programach, w tym wypadku wiza jest wydawana na okres trwania programy, ale nie dluzszy niz 18 miesiecy.
  • uczestnicy obozow (camp counselors) - mlode osoby pzyjezdzajace na taki letni oboz majacy ukonczone 18 lat moga uzyskac wize nie dluzsza niz cztery miesiace.
  • summer work travel - osoby te moga uzyskac wize J-1 na okres do czterech miesiecy w okresie wakacyjnym poprzez programy zorganizowane przez DOS.
  • krotkookresowe stypendia - profesorowie moga uczestniczyc w krotkookresowych seminariach, warsztatach, konferencjach, czy tez profesjonalych spotkaniach na okres maksymalnie szesciu miesiecy.
  • WYJATEK wplywajacy na zmiane czasu pobytu osoby przebywajacej na wizie J-1 w Stanach Zjednoczonych moga stanowisc specjalne okolicznosci, ktore w pewnien sposob uniemozliwiaja danej osobie powrot do rodzinnego kraju (np. choroba).

Czlonkowie rodziny:

Czlonkowie rodziny (zarowno malzonek/ka jak i slubne badz nieslubne dzieci, ktore nie ukonczyly jeszcze 21 lat) osoby zakwalifikowanej do uzyskania wizy J-1 moga ubiegac sie o wize J-2, ktora upowazni ich do legalnego pobytu w Stanow Zjednoczonych bez pozwolenia na prace. 



Podobienstwa i roznice miedzy wiza J-1, F-1 i M-1:

J-1:
programy na tej wizie sa bardzo ograniczone co do poziomu edukacji, typu, a takze przedmiotow, ktore maga byc studiowane;
duzo latwiej jest uzyskac pozwolenie na prace;
czas pozostanie na tej wizie jest limitowany do dodatkowych 18 miesiecy przeznaczonych na trening praktyczny, ktory ma miejsce zazwyczaj po zakonczeniu programu;
osoba przebywajaca na tej wizie ma obowiazek pozostanie na programie, na ktorego realizacje wiza zostala wydana;
posiadanie tej wizy naklada automatycznie obowiazek dwuletniego pobytu w roddzinnym kraju przed uzyskaniem prawa starania sie o zdobycie zielonej karty lub uzyskania nieimigracyjnej wizy typu "L" lub "H". 
F-1:
moze byc przyznana praktycznie na kazdy rodzaj studiow czy tez inny program edukacyjny;
pozwolenie na prace uzyskac bedac na tej wizie jest dosyc trudne;
trening praktyczny moze trwac 12 miesiecy;
student moze transferowac swoje papiery z jednej szkoly do drugiej praktycznie bez zadnych ograniczen;
po ukonczeniu jednego kierunku studiow bez problemu moze rozpoczac nastepny;
M-1:
moze byc przyznana praktycznie na kazdy rodzaj studiow czy tez inny program edukacyjny:
pozwolenie na prace uzyskac bedac na tej wizie jest dosyc trudne;
trening praktyczny moze trwa jedymnie 6 miesiecy;
student moze transferowac swoje papiery z jednej szkoly do drugiej praktycznie bez zadnych ograniczen;
po ukonczeniu jednego kierunku studiow bez problemu moze rozpoczac nastepny;



Uzyskanie Zielonej Karty:

Nalezy pamietac, ze wize J-1 dostaja osoby, ktore wykazuja chec powrotu do rodzinnego kraju zaraz po zakonczeniu programu, na ktory przybyli, a nie chec zostania w nim i starania sie o zielona karte. Dlatego tez rzad Stanow Zjednoczonych pozwoli ci pozostac na statusie J-1 podczas starania sie o zielona karte tylko wtedy gdy osoba ta bedzie w stanie wykazac, iz nie miala takiego zamiaru w momencie ubiegania sie o wize, a takze, ze jest ona gotowa powrocic do swojego kraju jezeli wiza tej osoby wygasnie zanim jeszcze otrzyma ona zielona karte. W rzeczywistosci proces ten nie wyglada i wcale nie jest latwy, moze sie zdazyc bowiem, ze osoba ktora starala sie o zielona karte i jej nie otrzymala straci rowniez status jaki daje mu wiza J-1.

Obowiazek powrotu do domu czyli sekcja 212 (e):

Jest to wymog stawiany osobom, ktore chca starac sie o zielona karte lub zmiane statusu bedac na wizie J-1. Jest on umieszczony na Certificate of Eligibility, ktory utrzymyje osoba zatwierdzona do programu, a takze zostaje pozniej umieszczony przez Konsula w paszporcie osoby wyjezdzajacej (nalezy jednak pamietac, iz Konsul nie ma prawa zmienic decyzji o przymusowym powrocie do kraju jezeli nie jest on umieszczony na wyzej wspomnianym certyfikacie). Obejmuje on dwa lata przymusowego pobytu w rodzinnym kraju nawet jesli droga zdobycia zielonej karty jest malzenstwo z obywatelem Stanow Zjednoczonych. Istnieje jednak mozliwosc zlozenia aplikacji o odstapienie od tego obowiazku - tak zwany "waiver", ktorego zlozenie jest latwa procedura, ale uzyskanie aprobacji niestety sprawa niezwykle trudna. Przyczyna tego jest fakt, ze wiekszosc z programow oferowanych przez wize J-1 jest sponsorowana przez amerykanski rzad, a ktorych celem jest wyksztalcenie swoich obywateli, nie zas pozyskiwanie nowych juz z regoly wyksztalconych. Jezli zas program jest sponsorowany przez rzad kraju innego niz U.S.A., sytuacja wyglada podobnie. Rzad tego kraju bowiem wysyla taka osobe po to aby pozniej przyniosla ona dla swojego narodu jakiekolwiek korzysci. Aczkolwiek nie wszyscy podlegaja temu obowiazkowi, sa to przede wszystkim:
absolwenci szkol medycznych przebywajacy na wizie J-1 w celu uzyskania dodatkowego treningu w tej dziedzinie;
osoby, ktore uczestnicza w programach, ktore sa wydatkiem rzadu Stanow Zjednoczonych, rzadow innych kraji lub organizacji miedzynarodowych;
osoby biorace udzial w programach, ktorych celem jest nauczenie ich pewnych umiejetnosci, na ktorych jest aktualnie zapotrzebowanie w ich rodzinnym kraju.

 

 

Home ] Up ]

Send mail to webmaster@prawoimigracyjneusa.com with questions or comments about this web site.
Copyright 2004 Prawo Imigracyjne USA
Last modified: June 26, 2005