Artykuly 8  
Home Up Rodzaje Wiz Loteria Wizowa Wiza Turystyczna Wizy Studenckie Wizy Pracownicze Wiza Narzeczenska Wizy dla Inwestorow Zielona Karta Obywatelstwo Pytania Do Nas Slownik Pozwolenie na Prace Formy Imigracyjne Status On-Line Inne Linki Rozpatrywanie petycji Sponsorowanie WAZNE

 

Home
Up
Rodzaje Wiz
Loteria Wizowa
Wiza Turystyczna
Wizy Studenckie
Wizy Pracownicze
Wiza Narzeczenska
Wizy dla Inwestorow
Zielona Karta
Obywatelstwo
Pytania Do Nas
Slownik
Pozwolenie na Prace
Formy Imigracyjne
Status On-Line
Inne
Linki
Rozpatrywanie petycji
Sponsorowanie
WAZNE

 

Malzenstwo z rezydentem USA czyli Zielona Karta dopiero za kilka lat. 


rezydent = osoba majaca Zielona Karte ( Green Card )


1. Jesli ktos zawrze zwiazek malzenski z osoba majaca Green Card ( nie obywatelstwo amerykanskie ) wtedy czas oczekiwania na Zielona Karte dla wspolmalzonka jest bardzo dlugi, okolo 4-5 lat. W tym czasie osoba, ktora poslubila rezydenta a przebywa w USA NIE MA ani Social Security ani pozwolenia na prace. Dostanie je wtedy kiedy bedzie na nia zlozona forma I-485 ( czyli kiey beda dostepne numery wiz imigracyjnych dla niej ), ale to dopiero za kilka lat. 

2. Osoba, ktora poslubila rezydenta USA, jesli jest w USA, to NIE ma prawa przebywac w USA po wygasnieciu wizy - nie ma prawa, ktore by ja chronilo aby mogla legalne przebywac w USA (chyba, ze podlega pod sekcje 245(i)). 

3. Jesli dana osoba bedzie przebywala w USA po wygasnieciu wizy to musi liczyc sie z tym, ze moze w ogole Zielonej Karty nie dostac ( nawet gdyby wrocila do Polski aby w Polsce ubiegac sie o Zielona Karte w ambasadzie USA - bedzie wtedy podlegac pod 3- badz 10-letni zakaz powrotu do USA )

4. Slub z rezydentem USA nie daje osobie poslubionej automatycznie Zielonej Karty - wiele osob blednie mysli, ze tak wlasnie jest. 

5. Prosze pamietac, ze jesli na dana osobe jest wystawiona petycja o sponsorowanie ( czyli kiedy maz rezydent zlozy petycje dla zony ), to zona moze miec problem z uzyskaniem jakiejkolwiek wizy nieimigracyjnej ( np. turystycznej ) do USA, bo jest a nia zlozona petycja o wize imigracyjna. Prosze przeczytac o tym na web site US Embassy - jest to wyraznie zaznaczone w jednej z odpowiedzi na pytanie skierowane do ambasady.

6. Jesli osoba bez waznej wizy poslubila w USA rezydenta - nie daje jej to statusu osoby legalnie przebywajacej w USA. 

7. Jesli ktos poslubi rezydenta USA w Polsce wtedy osoba poslubiona NIE moze automatycznie wyjechac do USA - nie ma zadnych wiz dla zon/mezow rezydentow; nie ma mozliwosci aby wspolmalzonek oczekiwal na Green Card w USA chyba, ze bedzie mial np. wize pracownicza badz studencka i bedzie w USA caly czas legalnie. 

8. Sponsorowanie malzonka rezydenta zostanie przyspieszone kiedy rezydent dostanie obywatelstwo amerykanskie. 

 

Home ] Up ]

Send mail to webmaster@prawoimigracyjneusa.com with questions or comments about this web site.
Copyright 2004 Prawo Imigracyjne USA
Last modified: May 03, 2005