Artykuly 31  
Home Up Rodzaje Wiz Loteria Wizowa Wiza Turystyczna Wizy Studenckie Wizy Pracownicze Wiza Narzeczenska Wizy dla Inwestorow Zielona Karta Obywatelstwo Pytania Do Nas Slownik Pozwolenie na Prace Formy Imigracyjne Status On-Line Inne Linki Rozpatrywanie petycji Sponsorowanie WAZNE

 

Home
Up
Rodzaje Wiz
Loteria Wizowa
Wiza Turystyczna
Wizy Studenckie
Wizy Pracownicze
Wiza Narzeczenska
Wizy dla Inwestorow
Zielona Karta
Obywatelstwo
Pytania Do Nas
Slownik
Pozwolenie na Prace
Formy Imigracyjne
Status On-Line
Inne
Linki
Rozpatrywanie petycji
Sponsorowanie
WAZNE

 

Work and Travel czyli czy moge zostac leganie w USA po zakonczeniu programu? 


W zwiazku z wieloma pytaniami dotyczacymi programu work&travel postanowilismy umiescic tutaj pytania i kwestie najczesciej pojawiajace sie w mailach oraz telefonach do nas. 


1. Czy moge zostac po zakonczeniu programu work&travel w USA i pracowac legalnie dla mojego pracodawcy? 

Nie. Nie moze Pan. Pzwolenie na prace - ktore w rzeczywistosci nie jest takim pozwoleniem jakie otrzymuja osoby, ktorych toczy sie proces o adjustment of status (czyli o Zielona Karte)- wygasa z dniem wygasniecia wizy J. Kazda nastepna praca podjeta po zakonczeniu programu jest praca nielegalna - chyba, ze toczy sie sprawa o zalegalizowanie statusu (I-485). 

2. Czy moge zmienic status z wizy J na inny? 

Tak. Z tym, ze prosze wziac pod uwage, ze nigdy nie ma 100% pewnosci, ze w ogole urzad imigracyjny wyrazi zgode na zmiane statusu. Najpopularniejsze sa oczywiscie status studenta (wiza F) badz status turysty. Prosze wziac pod uwage, ze zmiana statusu na studencki powinna zaczac sie odpowiednio wczesniej, bo zajmuje to kilka tygodni aby dostac odpowiedz z urzedu imigracyjnego. Przestrzegam przed skladaniem dokumentow to malych, nikomu nieznanych szkolek jezykowych, gdzie szanse na uzyskanie wizy studenckiej sa minimalne. Oczywiscie, takie szkolki zachecaja, ze kazdy dostaje u nich wize studencka a w rzeczywistosci sprawa wyglada niestety inaczej. I wtedy trzeba zaczac sie pakowac i wracac do swojego kraju.... Najlepiej udac sie do community college badz do college stanowego gdzie sa odpowiednio przeszkolone osoby, ktore udziela wyczerpujacych informacji na temat zmiany statusu i przygotuja forme I-20. 

3. Czy majac wize studencka - po zmianie statusu z wizy J - moge legalnie pracowac? 

Tylko majac Employment Authorization Document wydany przez urzad imigracyjny. A na wizie studenckiej dostac pozwolenie na prace jest bardzo ciezko - dostaje sie je jesli mowimy np. o OPT (czyli praktyce zawodowej) itp.

4. Czy po wygasnieciu wizy J dostane Zielona Karte kiedy wyjde za maz za osobe posiadajaca Green Card? 

Nie. Tylko wychodzac za maz za obywatela USA dostanie Pani pozwolenie na prace niemal od razu (mniej wiecej w ciagu 90 dni od przyjecia dokumentow przez USCIS). Malzenstwo z osoba majaca Zielona Karte nie daje Pani prawa do legalnego pobytu w USA chyba, ze bedzie Pani miala caly czas status legalny np. poprzez wize F. 

5. Mam wize J (program work&travel). Wiza wygasa w pazdzierniku. Pracodawca zaproponowal, ze postara sie dla mnie o wize pracownicza H2B w przyszlym roku (2006). Zapewnil mnie, ze do tego momentu jestem legalnie w USA i moge legalnie pracowac. Czy to prawda? 

Bajka. Jak moze Pan zmienic status wizy J, ktorej Pan nie bedzie mial w 2006 roku? Zeby zmienic status wizy to wiza poprzednia - czyli w Pana przypadku wiza J - musi byc jeszcze wazna. Pana wiza wygasa w pazdzierniku i od tego momentu jest Pan nielegalnie. Czyli nie zmieni Pan statusu na pracowniczy, bo nie bedzie takiej mozliwosci. Jesli wiza wygasa - koncza sie szanse na jakakolwiek zmiane wizy. A co do pozwolenia na prace - nie ma Pan absolutnie prawa do legalnej pracy bedac w Panskiej sytuacji. 

6. Czy jest to prawdopodobne, ze jesli sam odejde z programu w czasie waznosci wizy to pracodawca moze to zglosic do SEVISu i wiza zostanie mi anulowana? 

Jest to bardzo mozliwe. Po to zostal stworzony SEVIS aby monitorowac exchange visitors podczas ich pobytu w USA. Wszelkie nieprawidlowosci prowadza wlasnie do anulowania wizy. 

7. Czy wiza J moze byc przedluzona? 

Dla au pairs - tak, dla uczestnikow work&travel - nie. 

8. Czy moze mnie pracodawca zaczac sponsorowac na Zielona Karte podczas gdy jestem tu na wizie J? 

Moze, ale nie jest to latwa sprawa (jak zreszta kazde sponsorowanie).

 

 

Home ] Up ]

Send mail to webmaster@prawoimigracyjneusa.com with questions or comments about this web site.
Copyright 2004 Prawo Imigracyjne USA
Last modified: September 09, 2005