Artykuly 30  
Home Up Rodzaje Wiz Loteria Wizowa Wiza Turystyczna Wizy Studenckie Wizy Pracownicze Wiza Narzeczenska Wizy dla Inwestorow Zielona Karta Obywatelstwo Pytania Do Nas Slownik Pozwolenie na Prace Formy Imigracyjne Status On-Line Inne Linki Rozpatrywanie petycji Sponsorowanie WAZNE

 

Home
Up
Rodzaje Wiz
Loteria Wizowa
Wiza Turystyczna
Wizy Studenckie
Wizy Pracownicze
Wiza Narzeczenska
Wizy dla Inwestorow
Zielona Karta
Obywatelstwo
Pytania Do Nas
Slownik
Pozwolenie na Prace
Formy Imigracyjne
Status On-Line
Inne
Linki
Rozpatrywanie petycji
Sponsorowanie
WAZNE


EMERGENCY TRAVEL ABROAD



Zanim osoby (wliczajac do tego osoby majace Zielona Karte) zamierzaja opuscic Stany Zjednoczone powinny zorientowac sie najpierw czy potrzebuja one specjalne dokumenty niezbedne do powrotu. Na dzien dzisiejszy, z powodu bardzo wielu zmian przeprowadzonych przez Immigration, takie podrozowanie moze okazac sie skomplikowane bardziej niz kiedykolwiek i przede wszystkim moze byc przyczyna powstania pewnych niechcianych konsekwencji w szczegolnosci osobom, ktore sa w trakcie legalizowania swojego pobytu, przedluzania wizy nieimigracyjnej lub tez jej zmiany. Poprzez takie podrozowanie osoby wczesniej wspomniane moga zostac uznane jako "inadmissible" (czyli osoby majace zakaz wstepu na teren U.S.A.) badz tez zlozone przez nich wczesniej aplikacje moga zostac odrzucone. Dlatego tez niezbedne jest przygotowanie odpowiedniej dokumentacji. Nalezy bowiem pamietac, iz pomimo ze dokumenty niezbedne do podrozy i umozliwoajace powrot do U.S.A. zostaly zlozone, osoby je skladajace moga byc kazdej chwili obiektem inspecji INS-u. W dodatku, zgodnie z Illegal Immigration Reform and Immigrant Responsibility Act z 1996 roku osoby deportowane po nielegalnym pobycie w Stanach Zjednoczonych nie zostana wpuszczone ponownie na ich teren nawet jesli posiadaja tak zwany "Advance Parole". Dlatego tez, osoby ktore maja pewne watpliwosci co do swojej sytuacji, powinny skontaktowac sie z adwokatem do spraw imigracyjnych zanim podejmie sie decyzje o wyjezdzie. 

 

Warto wiec wiedziec, ze do dokumentow mogacych sie przydac w podrozy zaliczyc mozna:



Re-entry permit:

  • Osoby posiadajace Zielona Karte maja obowiazek uzyskania takiego permitu w przypadku gdy czas ich pobytu poza granicami Stanow Zjenoczonych bedzie wynosil rok lub dluzej. Permit ten jest wazny przez dwa lata od daty jego wystawienia, a aplikacja o jego uzyskanie powinna byc zlozona przed podroza. "Re-entry permits" nie podlegaja przedluzeniu
  • Osoby okreslane jako "conditional residents" korzystaja z tego permitu praktycznie na identycznych zasadach jak osoby posiadajace Green Card. Jednyna roznica jest to, iz mimo tego, ze permit ten jest wazny przez dwa lata od dnia jego wystawienia, to wazny jest on tez do dnia kiedy osoba bedaca "conditional resident" musi zlozyc aplikacje o zniesienie warunkow jakie posiada (za prawidlowa date bierze sie date wydarzenia, ktore ma miejsce jako pierwsze)
  • Warto rowniez pamietac, iz taki permit nie daje 100% pewnosci, iz osoba podrozujaca uzyska pozwolenie na powrot do U.S.A. Jest to tylko dokument, ktory moze to ulatwic. Wszyscy podrozujacy musza przejsc inspekcje INS-u. Czesto bowiem zdaza sie tak, ze w przypadku podrozowania dluzszego niz rok przez "conditional residents" traca oni ich niezbedny do uzyskania obywatelstwa ciagly fizyczny pobyt w Stanach Zjednoczonych. Podobne konsekwencje maja miejsce gdy podroz przekracza okres tylko szesciu miesiecy;

Advance parole:

  • Nie jest to dokument, ktory moze zlozyc osoba przebywajaca w Stanach Zjednoczonych nielegalnie lub zostala przesiedlona zgodnie z "residence requirement"
  • Ten dokument powinna posiadac osoba, ktora zlozyla aplikacje o uzyskanie jakichkolwiek korzysci imigracyjnych badz tez zlozyla aplikacje o zmiane nieimigracyjnego statusu, a planuje sie wybrac w podroz poza granicami Stanow Zjednoczonych
  • Osoby ubiegajace sie o ten dokument a badace w trakcie legalizowania ich pobytu powinny dostac zgode na podrozowanie jeszcze przez opuszczeniem U.S.A. w celu unikniecia przerwania czasu ciaglego fizycznego pobytu na ich terenie niezbednego do jego zalegalizowania. Warto jednak wspomniec, ze nie dotyczy to: osob bedacych na wizie H-1B lub L-1 starajacych sie o zalegalizowanie pobytu; osob posiadajacych wazna wize V, majacych wazny V status, a takze te, ktore zlozyly aplikacje o wize V przed zlozeniem aplikacji o ponowne przyjecie ich na teren U.S.A.; osoby posiadajace nieimigracyjny status K-3/4, ktorze zlozyly aplikacje o uzyskanie Zielonej Karty, majace wize K-3/4, a takze te, ktore posiadaja wazny status K-3/4 i uzyskaly wize przed zlozeniem aplikacji o ponowne przyjecie na teren U.S.A.
  • Ponadto, osoby, ktore powinny uzyskac ten dokument to osoby, ktore zlozyly podanie o zalegalizowanie pobytu a nie dostaly jeszcze zadnej decyzji z INS-u, maja status uchodzca lub posiadaja azyl polityczny i maja zamiar poddac sie samowolnej deportacji po to, aby zlozyc ponownie aplikacje o wize imigracyjna w Kanadzie, a takze te osoby, ktore maja sytuacje zaliczana do kategorii "emegency" lub "bona fide"
  • Nie jest to jednak dokument dajacy pewnosc, iz osoba podrozujaca zostanie ponownie wpuszczona na teren U.S.A., ale moze w tym pomoc. Wszyscy podrozujacy musza podobnie jak w poprzednim przypadku przejsc inspekcje INS-u.

Refugee travel documents:
  • Dokument ten pozwala na powrot do Stanow Zjednoczonych osobom, ktore kiedys uzyskaly status uchodzcy lub azyl polityczny. Aplikacja o jego uzyskanie musi (aczkolwiek sa od tego pewne wyjatki) zostac zlozona zanim taka osoba opusci U.S.A.

Humanitarian Parole:
  • Takie zezwolenie wydaje jedynie The Secretary of Homeland Security z bardzo pilnych humanitarych powodow lub korzysci jakie moze wjazd osoby lub osob ubiegajacych sie o ten dokument przyniesc dla spoleczenstwa.
 

 

Home ] Up ]

Send mail to webmaster@prawoimigracyjneusa.com with questions or comments about this web site.
Copyright 2004 Prawo Imigracyjne USA
Last modified: July 28, 2005