Artykuly 3  
Home Up Rodzaje Wiz Loteria Wizowa Wiza Turystyczna Wizy Studenckie Wizy Pracownicze Wiza Narzeczenska Wizy dla Inwestorow Zielona Karta Obywatelstwo Pytania Do Nas Slownik Pozwolenie na Prace Formy Imigracyjne Status On-Line Inne Linki Rozpatrywanie petycji Sponsorowanie WAZNE

 

Home
Up
Rodzaje Wiz
Loteria Wizowa
Wiza Turystyczna
Wizy Studenckie
Wizy Pracownicze
Wiza Narzeczenska
Wizy dla Inwestorow
Zielona Karta
Obywatelstwo
Pytania Do Nas
Slownik
Pozwolenie na Prace
Formy Imigracyjne
Status On-Line
Inne
Linki
Rozpatrywanie petycji
Sponsorowanie
WAZNE

 

ZAKAZ WSTEPU DO U.S.A.

Powody zakazu wstepu do Stanow Zjednoczonych:

Rzad Stanow Zjednoczonych stworzyl liste czynnikow i okolicznosci, a takze ich scisla charakterystyke, ktore moga wplynac no to, iz dana osoba niestety nie bedzie mogla przekroczyc ich granicy a co wiecej ubiegac sie o Zielona Karte w przyszlosci. Ludzie podlegajacy pod te kryteria nazwywani sa "inadmissible", nalezy jednak pamietac, iz aby byc jednym z takich osob niezbedne sa do tego nizaprzeczalne fakty i niepodwazalne dowody. Natomiast jezeli nie sa one przekonujace, osoba moze byc legalnie usprawiedliwiona i uzyskac tak zwany "waiver" czyli zwolnienie z zakazu wstepu na teren U.S.A. Powodow, dzieki ktorym ludzie zaliczani sa jako inadmissible jest bardzo wiele, maga to byc:

  • osoby z roznego rodzaju chorobami psychicznymi lub mentalnymi: - choroby majace znaczny wplyw na spoleczenstwo typu gruzlica lub AIDS - osoby cierpiace na nie moga ubiegac sie o "waiver", ktory moze zostac rowniez przyznany malzonkowi, nieslubnym dzieciom lub dzieciom adoptowanym przez obywatela amerykanskiego, inna osoba posiadajaca staly pobyt, osoba posiadajaca wize nieimigracyjna, osoba majaca dzieci bedace obywatelami Stanow Zjednoczonych, tymczasowego obywatela, lub tez osoba posiadajaca wize imigracyjna

  • choroby mentalne i psychiczne, ktore powoduja zagrozenie zycia osob chorych na nie jak i otoczenia - istnieje mozliwosc ubiegania sie o "waiver" niestety warunkiem jego uzyskania jest spelnienie kilku bardzo waznych warunkow

  • narkomania i inne nalogi - nie istnieje mozliwosc ubiegania sie o zwolnienie z zakazu

  • brak niezbednych szczepien - istnieje mozliwosc starania sie o "waiver". Osoba musi jednak okazac wszelkie dokumenty stwierdzajace fakt, iz przyjela ona wszelkie niezbedne szczepienia badz nie przyjela ich, lecz powodem tego byl zakaz wydany przez lekarza. Osoba moze rowniez nie przyjac szczepionki ze wzgledow czysto moralnych lub religijnych. 

  • osoby, ktore zlamaly prawo lub tez uczestniczyly w jakichkolwiek ruchach terrorystycznych

  • sprawy kriminalne: przestepstwa wchodzace w zakres "moral turpidude", osoby z dwoma lub wieksza iloscia wyrokow, osoby trudniace sie prostytucja, jak rowniez dyplomaci , ktorzy popelnili przestepstwo lecz uzyskali immunitet przed wydaniem wyroku - istnieje mozliwosc starania sie o zniesienie zakazu. Niestety nie jest to mozliwe w przypadku osob, ktore popelnily morderstwo lub posrednio braly w nim udzial, torturowaly lub byly zamieszane w afery narkotykowe (z wyjatkiem osob, ktore przed popelnieniem przestepstwa uzyskaly prawo stalego pobytu, zostaly skazane majac juz to prawo lub tez przebywaja w Stanach mniej niz siedem lat zanim wszczeto przeciwko nim postepowanie deportacyjne). Wyjatek stanowia przestepstwa popelniona wiecej niz 15 lat przez wypelnieniem aplikacji na Zielona Karte lub staraniem sie o wize, osoba starajaca sie jednak musi wykazac, iz jest w pelni zrehabilitowana i nie stanowi zagrozenia bezpieczenstwa Stanow Zjednoczonych. "Waiver" jest dostepny dla osob spokrewnionych z obywatelem U.S.A. lub osoba posiadajaca Zielona Karte (maz/zona, dzieci lub rodzice);

  • przestepstwa narkotykowe - posiadanie wraz z zarzutem ich rozprowadzania a takze osoby pierwszego pokrewienstwa przestepcow, ktore swiadomie czerpaly korzysci z tego plynace - nie ma mozliwosci starania sie o zniesienie zakazu z wyjatkiem osob, ktore posiadaly mniej niz 30 gram marihuany jak i niektore przypadki gdzie przestepcami sa ludzie niepelnoletni. W przypadku czlonkow rodziny przestepcy czerpiacej korzysci z tego plynace, zarzut wygasa po pieciu latach, wiec po uplywie tego czasu maja oni prawo starania sie o 'waiver".

  • bezpieczenstwo narodowe: szpiedzy, sabotazysci rzadowi, osoby zdradzajace wiedze technologiczna, osoby chcace obalic rzad Stanow Zjednoczonych, terrorysci, czlonkowie zagranicznych grup terrorystycznych a takze osoby, ktorych przybycie do U.S.A. mogloby wplynac negatywnie na polityke zagraniczna (wyjatek stanowia osoby reprezentujace rzady innych krajow lub osoby chronione Konstytucja) - nie istnieje mozliwosc starania sie o "waiver"

  • czlonkowie totalitarnych partii - istnieje mozliwosc starania sie o zniesienie zakazu w przypadku gdy osoba przystapila do tej partii pod przymusem, ma mniej niz 16 lat, zostala zmuszona do czlonkostwa poprzez istniejace prawo badz tez stala sie jej czlonkiem aby uzyskac zatrudnienie lub pozyskanie srodkow niezbednych do zycia. Nazisci - nie istnieje mozliwosc starania sie o zniesienie zakazu.

  • podstawy ekonomiczne: osoby ocenione przez INS badz Konsula jako kwalifikuja sie do grupy ludzi, ktorzy mogliby starac sie o otrzymywanie jakiejkolwiek pomocy finansowej lub zasilku bedac w U.S.A. ze wzgledu na wiek, stan zdrowia, historia stanu zdrowia rodziny, historia zatrudnienia, a takze czestotliwosc korzystania z opieki medycznej - nie istnieje mozliwosc starania sie o "waiver". Wyjatek stanowia osoby, ktore okaza specjalne dokumenty stwierdzajace pomoc finansowana gwarantowana przez rodzine badz przyjaciol aplikanta na wypadek gdyby byla ona potrzebna

  • imigranci sponsorowani przez rodzine lub pracodawce (pracodawca jest czlonkiem rodziny) w przypadku gdy sponsow nie przedstawil dokumentow stwierdzajacych zabezpieczenie finansowe tak zwany Affidavit of Support - wprawdzie niemozliwe jest usyskanie zniesienia zakazu wstepu na teren U.S.A., jezeli jednak aplikant przedstawi niezbedny dokument, istnieje szansa odstapienia od tej decyzji; osoba, ktora przybyla do Stanow jako imigrant i otrzymywala pomoc finansowa rzadu nie kwalifikujac sie do niej a uzyskujac ja jedynie droga oszustwa - nie istnieje mozliwosc odwolania zakazu, ale zakaz ten przedawnia sie po uplywie pieciu lat.  

  • osoby nie posiadajace certyfikatu pracy w przypadku gdy jest on wymagany, a wykonuje ta prace i jest ona postawa zlozenia aplikacji o Zielona Karte, a takze absolwenci niekredytowanej szkoly medycznej ukonczonej na terenia Stanow Zjednoczonych lub poza ich granicami (II lub III kategoria oparta na wykonywanej profesji), ktorzy nie zdali odpowiedniego egzaminu medycznego lub tez nie wykazali zdolnosci poslugiwania sie jezykiem angielskim (nie wliczajac osob, ktorzy jako spejalni imigranci praktykowali medycyne w Stanach z licencja od 9 stycznia 1978 roku) - nie mozliwe jest w tym wypadku uzyskanie znienia zakazu wstepu na teren U.S.A.

  • niecertyfikowani obcokrajowcy i pracownicy sluzby zdrowia szukajacy zatrudnienia w swej dziedzinie - istnieje mozliwosc odstapienia od zakazu ale aplikant powinien okazac certifikat wystawiony przez Commision on Graduates of Foreign Nursing Schools badz dokumentu o podobnej wartosci.

  • osoby, ktore zlamaly prawo imigracyjne: osoby, ktore przybyly do Stanow Zjednoczonych bez inspekcji INSu - "waiver" jest mozliwy przede wszystkim dla osob, w szczegolnosci kobiet lub dzieci, ktore uciekly z rodzinnego kraju przed maltretowaniem lub znecaniem sie. Do grupy szczesliwcow mozna tu zaliczyc osoby, ktore zlozyly petycje o wize lub certyfikat pracy przed 14 stycznia 1998 roku lub przed 30 kwietnia 2001 roku a posiadajce dowod swojego fizycznego pobytu w Stanach w dniu 21 grudnia 2001 roku (za spozniony "waiver" ustalona jest kara w wysokosc $1,000). 

  • osoby, ktore zostaly deportowane, ale zlozyly wniosek o jej zniesienie przez uplywem 10 lat a taze osoby, ktore nie poddaly sie deportacji (majace zakaz 5-cio letniego wstepu na teren U.S.A.) i osoby, ktore zostaly grupowo usuniete ze Stanow Zjednoczonych, ale chca powrocic przed uplywem pieciu lat - zniesienie zakazu jest mozliwe, decyzje jednak podejmuje INS.

  • osoby, ktore podaly sie za kogos innego podczas procesu imigracyjnego - maja szanse uzyskac "waiver", ale aplikant musi byc malzonkiem/ka obywatela Stanow Zjednoczonych badz osoby posiadajacej Zielona Karte. Osteczna decyzja zalezy od INSu.

  • osoby, ktore zlozyly falszywe rozszczenia wobec obywatela Stanow Zjednoczonych - nie ma szans na uzyskanie zniesienia zakazu

  • osoby z nakazem deportacji wydanym przez Immigration and Naturalization Act paragraf 274C - maja szanse uzyskac "waiver", jest on jednak dostepny tylko tym, ktorzy posiadaja prawo stalego pobytu lecz dobrowolnie opuscili Stany Zjednoczone, a takze tym, ktorzy zlozyli aplikacje o staly pobyt w postaci rodzinnej petycji.

  • studenci miedzynarodowi, ktorzy nie dotrzymali warunkow wizowych - nie maja mozliwosci starania sie o zniesienie zakazu

  • osoby dwukrotnie deportowane majace 20-letni zakaz powrotu do U.S.A. - mozliwosc uzyskania zniesienia zakazu poprzez zgode wydana w INSie

  • osoby przebywajace bezprawnie (czas jest liczony od 1 kwietnia 1997 roku i po ukonczeniu 18 roku zycia) - maja mozliwosc starania sie o "waiver" jest on jednak przeznaczony dla osob, ktorzy sa malzonkiem/ka obywatela Stanow Zjednoczonych lub osoby posiadajacej staly pobyt a jego odmowa spowodowalaby powazne utrudnienia. 

  • osoby przebywajace bezprawnie po poprzednim zlamaniu prawa imigracyjnego - nie maja prawa starania sie o zniesienie zakazu

  • pasazerowie na gape - nie istanieje szansa ubiegania sie o 'waiver". w dodatku jest to nieograniczony zakaz wstepu na teren U.S.A. ale po uplywie dziesieciu lat aplikant moze skladac wnioski.

  • przemytnicy nielegalnych - maja szanse obiegania sie o zniesienie zakazu jezeli osoba ta przemycala czlonkow swojej rodziny i posiada ona pobyt staly badz wize imigracyjna o charakterze rodzinnym

  • osoby, ktore nie posiadaly odpowiednich dokumentow- brak paszportu lub wizy - nie istnieje mozliwosc starania sie o "waiver"

  • Inne osoby, ktore: maja dozywotni zakaz ubiegania sie o staly pobyt, unikneli sluzby wojskowej w swoim kraju, praktykuja poligamie, sa straznikami towarzyszacymi osobom nielegalnym, sa miedzynarodowymi przestepcami molestujacymi dzieci, glosuja za czyms co jest przez prawo zakazane, lub sa bylymi obywatelami Stanow Zjednoczonych jednak zrzekli sie jego aby uniknac placenia podatkow - nie maja szansy ubiegania sie o "waiver".

Ukrycie jednego z tych powodow moze dac szanse na uzyskanie zielonej karty badz otrzymanie nieimigracyjnej wizy lub statusu. Aczkolwiek jezeli zdarzy sie, ze prawda wyjdzie na jaw, osoba taka moze zostac deportowana.

 

Oto powody, dzieki ktorym zakaz wstepu na teren Stanow Zjednoczonych moze zostac usuniety:

  • poprawa kondycji zdrowia - jezeli poprawa ta nastapila przed zlozeniem aplikacji o zielona karte, osoba nie podlega zakazowi

  • osoba moze sama probowac przekonac INS, iz nie podlega zakazowi. Musi to jednak robic w taki sposob aby urzad imigracyjny pozbyl sie calkowicie wszelkich watpliwosci

  • osoba moze rowniez probowac udowodnic, ze zarzuty mu postawione sa falszywe - nie dotyczy to jednak przypadkow z kryminalnymi badz ideologicznymi podstawami. W sprawach kryminalnych bardzo wazny jest rodzaj popelknionego przestepstwa jak i rodzaj otrzymanej za to kary. To wlasnie wyrok jest podstawa otrzymania zakazu wstepu na teren Stanow Zjednoczonych. Za przestepstwo traktuje sie rownez niemoralne zachowanie pokazujace niewiernosc i niemoralne zachowanie. osoby oskarzone o taki rodzaj zlamania prawa sa podlegle zakazowi nawt jesli wyrok nie zostal wydany. Natomiast przestepstwa nie zaliczajace sie do wyzej wymienionych nie sa zazwyczaj podstawa do wydania owego zakazu. W tym przypadku prawo jest zmienne i zalezne od tego, w ktorym stanie osoba popelniajaca przestepstwo aktualnie sie znajduje. na decyzje o wydaniu zakazu moze wplynac rowniez takie czynniki jak: jak dawno przestepstwo zostalo popelnione badz liczba wyrokow wydawanych w srodowisku, z jakiego skazany/a pochodzi. 

  • osoba zlozyla aplikacje o "waiver".

 

 

Home ] Up ]

Send mail to webmaster@prawoimigracyjneusa.com with questions or comments about this web site.
Copyright 2004 Prawo Imigracyjne USA
Last modified: June 27, 2005