Artykuly 29  
Home Up Rodzaje Wiz Loteria Wizowa Wiza Turystyczna Wizy Studenckie Wizy Pracownicze Wiza Narzeczenska Wizy dla Inwestorow Zielona Karta Obywatelstwo Pytania Do Nas Slownik Pozwolenie na Prace Formy Imigracyjne Status On-Line Inne Linki Rozpatrywanie petycji Sponsorowanie WAZNE

 

Home
Up
Rodzaje Wiz
Loteria Wizowa
Wiza Turystyczna
Wizy Studenckie
Wizy Pracownicze
Wiza Narzeczenska
Wizy dla Inwestorow
Zielona Karta
Obywatelstwo
Pytania Do Nas
Slownik
Pozwolenie na Prace
Formy Imigracyjne
Status On-Line
Inne
Linki
Rozpatrywanie petycji
Sponsorowanie
WAZNE


W JAKI SPOSOB UBIEGAC SIE O KORZYSCI IMIGRACYJNE BEDAC OFIARA BICIA LUB MALTRETOWANIA?



Generalnie, obywatel lub rezydent Stanow Zjednoczonych sklada petycje do U.S. Citizenship and Immigrant Services (USCIS) na korzysc swojego wspolmalzonka lub potomka aby mogli oni przybyc do U.S.A. i tam zamieszkac badz jesli sa oni juz w USA aby mogli zalegalizowac swoj status. Do tego niezbedna jest forma I-130, w ktorej osoba ja skladajaca nazywana jest "petitioner" a osoba, na ktora petycja jest skladana nazywana jest "beneficiary". Niestety czasem zdarza sie, ze osoba skladajaca petycje naduzywa kontroli na osobami, na ktore ja zlozyla. W zwiazku z czym wiele osob maltretowanych jest tak zastraszonych, ze boja sie oni zlozyc raport na policje czy tez do innych podobnych organizacji o takiej sytuacji.

Co mowi prawo i ktore prawo nas obowiazuje?
  • The Immigration and Nationality Act (INA) to glowne prawo obejmujace sprawy imigracyjne w Stanach Zjednoczonych
  • The Violence Against Women Act (VAWA) ustanowiony przez Kongres w 1994 roku mowi, iz osoby maltretownae moga zlozyc petycje o zalegalizownie ich pobytu same na siebie. Moga oni rowniez zlozyc odpowiednia aplikacje, ktora uwolni ich od osoby, ktora zneca sie nad nimi
  • The Battered Immigrant Women Protection Act of 2000, ktory zezwala kobiecie lub tez innej osobie maltretowanej na wystawienie samej sobie petycji o uzyskanie jakichkolwiek korzysci imigracyjnych (np. Green Card).
  • Do uzyskania kozrysci imigracyjnych niezbedna jest forma I-360 zwana Petition for Amerasian, Widow(er), or Special Immigrant i dolaczenie wszystkich wymaganych dokumentow. Petycje wyslane do Vermont Service Center powinny byc wyslane za potwierdzeniem odbioru. Wyslanie tej formy do innego oddzialu moze spowodowac tylkjo niepotrzebne opoznienia. Warto tez pamietac o sporzadzeniu kopii wszystkich wysylanych dokumentow.
Kto moze zlozyc tak zwana "self-petition"?
  • Malzonek/malzonka osoba ta moze zlozyc petycje sama na siebie jezeli jest malzonkiem/ka maltretowana przez obywatela badz rezydenta Stanow Zjednoczonych. Do swojej petycji moze on/a rowniez dolaczyc niezamezne/niezonate dzieci nie majace jeszcze 21 lat
  • Rodzic "self petition" moze zlozyc rodzic dziecka wykorzystywanego, bitego, czty maltretowanego przez obywatela badz rezydenta Stanow Zjednoczonych. Wszystkie dzieci rodzica skladajacego petycje (te, ktore nie maja jeszcze 21 lat i nie wstapily w zwiazek malzenski) moga byc dolaczone do petycji nawet jesli nie byly ofiarami przemocy
  • Dziecko osoby bedace ofiarami przemocy dokanej przez rodzica obywatela badz rezydenta Stanow Zjednoczonych, ktore nie ukonczyly 21 lat i nie wstapily w zwiazek malzenski moga zlozyc "self-petition". Przy rozpatrywaniu takiego przypadku niezbedne sa dowody stwierdzajace, iz osoba skladajaca petycje na prawde byla ofiara przemocy (np. raporty policyjne, zaswiadczenia ze szpitala itp.).
Wymogi:
  • Osoba znecajaca sie musi byc obywatelem lub tez rezydentem Stanow Zjednoczonych. "Self-petition" moze zostac zlozona przez dwa lata po tym jek malzenstwo z osoba znecajaca sie zakonczylo sie, a powodem rozwodu byla wlasnie przemoc w rodzinie. Moze ona byc rowniez zlozona przez wspolmalzonka nawet w dwa lata po smierci osoby znecajacej sie
  • Maltretowanie, bicie, czy znecanie sie musi miec miejsce na terenie Stanow Zjednoczonych, chyba ze osoba uzywajaca przemocy jest pracownikiem rzadu lub "uniformed sevices" U.S.A.
  • Ofiara musi byc maltretowna, bita, lub byc przedmiotem niezwyklego okrucienstwa przez okres trwania malzenstwa. Moze to byc rowniez rodzic dzieka, ktore bylo ofiara przemocy stosowana przez obywatela badz rezydenta U.S.A.
  • Osoba skladajaca petycje musi miec dobry moralny charakter
  • Jezeli osoba maltretowana jest wspolmazonek/a to malzenstwo powinno byc zawarte z milosc i w dobrej wierze, nie zas dla uzyskania korzysci imigracyjnych.
Proces:
  • Notice of Receipt osoba skladajaca petycje powinna dostac potwierdzenie odbioru na kilka tygodni po wyslaniu dokumentow od USCIS
  • Prima Facie Determination ofiary przemocy skladajacy "self-petition" moga zostac uznani jako "prima facie" zwani takze "qualified aliens" to oznacza, ze zostali oni uznani jako osoby kwalifikujace sie do uzyskania pomocy spolecznej. USCIS rozwaza kazda petycje oddzielnie sprawdzajac czy osoba, ktora zlozyla petycje dostarczyla wszystkie niezbedne dokumenty i dowody przemocy. Jezeli USCIS przyzna "prima facie determination", ofiary przemocy powinny otrzymac w przeciagu 150 dni "Notice of Prima Facie Determination" co daje im mozliwosc ubiegania sie wlasnie o pomoc finansowa
  • Approved Self-petition jezeli petycja I-360 zostaje zatwierdzona, USCIS moze postawic aplikanta w tak zwana "deffeerd action" jezeli nie posiada on legalnego statusu imigracyjnego w Stanach Zjednoczonych. Oznacza to, ze Immigration nie rozpocznie przeciwko tej osobie postepowania deportacyjnego. Czas "deffered action" to 27 miesiecy dla tych aplikantow, ktorych wiza byla wazna w dniu skladania aplikacji. Dla pozostalych czas ten jest zredukowany do 24 miesiecy. Vermont Service Center ma prawo do przedluzania czasu "deffered action" po zlozeniu odpowiedniej prosby i oplaceniu odpowiedniej kwoty przez aplikanta.
  • Employment authorization jezeli tylko osoba skladajaca na siebie petycje jak rowniez jej dzieci maja zatwierdzona petycje I-360 i rozpeczela sie ich wspomniana wczesniej "deffered action" maja pelne prawo do ubiegania sie o pozwolenie na prace. Nalezy wypelnic forme I-765 (Application for Employment Authorization) i zlozyc ja w Vermont Service Center. Do aplikacji powinna byc dolaczona kopia petycji I-130.
  • Resident status "self-petitioners" (osoby, ktore zlozyly petycje same na siebie) kwalifikujace sie do kategorii immediate relatives (wspolmalzonkowie lub tez dziecki, ktore nie maja 21 lat i nie wstapily jeszcze w zwiazek malzenski) obywatela Stanow Zjednoczonych nie musza czekac az uzyskaja numer wizy imigracyjnej badz bedzie dla nich dostepny numer wizy imigracyjnej. Moga oni bowiem zlozyc do USCIS forme I-485 (Applikation to Register Permament or Adjust Status) (zwykle natomiast osoby, musza czekac na nastepny numer wizy imigracyjnej - musza go bowiem uzyskac zanim wystapia z forma I-485 - okres czekania na wize moze zabrac od 2 do nawet 10 lat). Niektorzy aplikanci z zatwierdzona forma I-360 sa zobowiazani do zlozenia aplikacji o zalegalizowanie pobytu poniewaz podlegaja oni pod sekcje 245(i) (Wymaga to zaplaty kary. Nalezy to uzyc forme I-360 i udowodnic, iz osoba skladajaca te petycje przebywala fizycznie w Stanach Zjednoczonych 21 grudnia 2000 roku) lub o uzyskanie wizy imigracyjnej w konsulacie poza granicami U.S.A. Warto tez wiedziec, ze aplikant moze byc chroniony specjalnym prawem ("grandfathered") ale jego petycja I-360 musialaby zostac zlozona przed 14 stycznia 1998 roku. Do tych osob naleza tez te, ktore zlozyly petycje o wize imigracyjna innej kategorii do USCIS albo aplikacje o pozwolenie na prace do DOL przed 14 stycznia 1998 roku. Zmiany dotyczace sekcji 245 uniemozliwily niektorym "self-petitioners" ubiegania sie o zalegalizowanie pobytu poprzez normalny proces bez uruchomienia procesu z zakresu sekcji 245.
Kto moze pomoc?
  • National Domestic Violence Hotline 1-800-799-7233 lub 1-800-787-3224



Najczesciej zadawane pytania:
  1. Czy mezczyzna moze zlozyc petycje sam na siebie zgodnie z Violence Against Women Act?

    Oczywiscie ze tak. Pomimo nazwy akt ten chroni kazda plec.


  2. Czy osoba, ktora zlozyla petycje sama na siebie musi pozostac w zwiazku malzenskim z osoba znecajaca sie nad nia az do momentu zatwierdzenia petycji?

    Prawo wymaga aby osoba skladajaca te petycje byla w zwiazku malzenskim w momencie jej zlozenia. Potem rozwod nie ma praktycznie zadnego wplywu na dalszy bieg wydarzen ale na wszelki wypadek lepiej jest zasiegnac opinii prawnika imigracyjnego. Aczkolwiek zmiany prawne z 28 pazdziernika 2000 roku pozwalaja na uzyskanie rozwodu na dwa lata przed zlozeniem petycji (sa pewne wyjatki).


  3. Czy rozwiedziony malzonek/a moze szukac uwolnienia sie od partnera poprzez "self-petitioning"?

    Zgodnie z prawem, ktore weszla w zycie 28 pazdziernika 2000 roku jak juz wczesniej wspomnialam, petycja moze zostac zlozona dwa lata po rozwodzie. Maltretowany/a malzonek/a, ktory/a nie spelni wszystkich wymagan moze zostac deportowana (Section 240A(b)(2)). Aby sie zakwalifikowac osoba oprocz tego, iz musi spelniac wszystkie warunki dotyczace samej petycji to jeszcze musi fizycznie przebywac w Stanach Zjednoczonych przez 3 lata. "Self-petitioner" nie bedzie mial zadnych szans uzyskania korzysci jezeli ponownie wstapi w zwiazek malzenski przed lub po zlozeniu aplikacji lub zanim jeszcze zostanie ona zatwierdzona.


  4. Co sie stanie w przypadku gdy osoba znecajaca sie (bedaca obywatelem badz rezydentem Stanow Zjednoczonych) zlozy petycje I-130 na wspolmalonka/ke, ktory wczesnie zlozy sam na siebie forme I-360?

    "Self-petitioner" jest tak zwanym "beneficiary" na petycji I-130 zlozonej przez znecajacego/ca sie wspolmalzonaka/ke. "priority date" na zyczenie "self-petitioner" zostanie przetransferowana na petycje I-360. jest to niezwykle wazne dla ludzi, ktorzy musza czekac na uzyskanie wizy, a "priority date" moze im ten czas skrocic.


 

 

Home ] Up ]

Send mail to webmaster@prawoimigracyjneusa.com with questions or comments about this web site.
Copyright 2004 Prawo Imigracyjne USA
Last modified: July 28, 2005