Artykuly 24  
Home Up Rodzaje Wiz Loteria Wizowa Wiza Turystyczna Wizy Studenckie Wizy Pracownicze Wiza Narzeczenska Wizy dla Inwestorow Zielona Karta Obywatelstwo Pytania Do Nas Slownik Pozwolenie na Prace Formy Imigracyjne Status On-Line Inne Linki Rozpatrywanie petycji Sponsorowanie WAZNE

 

Home
Up
Rodzaje Wiz
Loteria Wizowa
Wiza Turystyczna
Wizy Studenckie
Wizy Pracownicze
Wiza Narzeczenska
Wizy dla Inwestorow
Zielona Karta
Obywatelstwo
Pytania Do Nas
Slownik
Pozwolenie na Prace
Formy Imigracyjne
Status On-Line
Inne
Linki
Rozpatrywanie petycji
Sponsorowanie
WAZNE

 

STARANIE SIE O ZIELONA KARTE BEDAC NA WIZIE STUDENCKIEJ

Przebywanie w Stanach Zjednoczonych na wizie studenckiej nie odbiera mozliwosci starania sie o Zielona Karte, aczkolwiek rozpoczecie swego pobytu w U.S.A. poprzez uzyskanie wizy F-1 lub M-1 nie daje bezposrednich korzysci calemu temu procesowi. Z drugiej strony zas, uzyskanie dyplomu w zawodzie, na ktory obecnie panuje duzy popyt w Stanach Zjednoczonych, moze byc czynnikiem dajacym duzy plus. Zlozenie w takim wypadku aplikacji o Green Card poprzez zatrudnienie, moze niezmiernie pomoc calemu procesowi. Kluczowym zaganieniem jest tu bowiem po prostu brak takich pracownikow w U.S.A. Nalezy jednak pamietac o tym, iz wizy sudenckie jako jedne z wielu wiz nieimigracyjnych sa ograniczone czasowo, oznacza to, ze sa one dla osob, ktore w przyszlosci zamierzaja powrocic do swoich rodzinnych krajow. Dlatego tez, aplikacja o Zielona Karte powinna zostac zlozona juz w trakcie studiow, a rzad Stanow Zjednoczonych powinien wyrazic zgode takiej osobie na utrzymanie statusu studenta podczas oczekiwania na nia, jednak tylko jezeli uda sie jej/jemu przkonac urzednikow, ze:

- Student ten nie mial zamiaru pozostac w Stanach Zjednoczonych w trakcie ubiegania sie o wize;
- Musi on rowniez obiecac, iz w przypadku gdy nie uda sie takiemu studentowi uzyskac Zielonej Karty przed wygasnieciem jego studenckiego statusu powroci on do swego rodzinnego kraju.

Niestety, jezeli proba ta nie powiedzie sie, bo student nie posiada nadzwyczajnego daru przekonywania, jego wiza moze zostac cofnieta. Nawet jesli tak sie stanie, nie bedzie to w zasadzie negatywnie wplywalo na zlozona aplikacje. Jedynym ryzykiem bedzie w tej sytuacji przebywanie bez nieimigracyjnej wizy do momentu uzyskania Green Card, a to oznacza, iz student bedzie musial powrocic do domu na pewien okres. Wybierajac bowiem pozostanie na terenie Stanow Zjednoczonych bez zadnego statusu, moze to grozic trzy- lub dziesiecioletnim zakazem ubiegania sie o owa wymarzona Karte. Aczkolwiek, interpretacja INS-u dotyczaca takiej sytuacji mowi jednoznacznie, iz student jest "out of status" w momencie kiedy sedzia imigracyjny podejmie taka decyzje (dotyczy to osob majacych wbite "D/S" na I-94). Warto jednak utrzymywac legalny status, bo SEVIS dziala teraz bez zarzutow i mozna miec duze problemy. 

Reasumujac: mozliwe jest staranie sie oraz uzyskanie Green Card bedac na wizie studenckiej w USA. Zwlaszcza teraz, kiedy wszedl w zycie PERM, mozliwa jest sytuacja w ktorej na pewno wiele osob bedzie sponsorowanych przez pracodawce juz w trakcie studiow, otrzyma potem ceryfikat pracy z Departamentu Pracy i zlozy dokumenty do urzedu imigracyjnego. Bardzo prawdopodobne, ze nawet przed zakonczeniem studiow wiele osob otrzyma juz upragnione Zielone Karty, a tym samym nie beda musieli oni wracac do Polski aby tam przechodzic przez consular processing

 

Home ] Up ]

Send mail to webmaster@prawoimigracyjneusa.com with questions or comments about this web site.
Copyright 2004 Prawo Imigracyjne USA
Last modified: July 12, 2005