Artykuly 21  
Home Up Rodzaje Wiz Loteria Wizowa Wiza Turystyczna Wizy Studenckie Wizy Pracownicze Wiza Narzeczenska Wizy dla Inwestorow Zielona Karta Obywatelstwo Pytania Do Nas Slownik Pozwolenie na Prace Formy Imigracyjne Status On-Line Inne Linki Rozpatrywanie petycji Sponsorowanie WAZNE

 

Home
Up
Rodzaje Wiz
Loteria Wizowa
Wiza Turystyczna
Wizy Studenckie
Wizy Pracownicze
Wiza Narzeczenska
Wizy dla Inwestorow
Zielona Karta
Obywatelstwo
Pytania Do Nas
Slownik
Pozwolenie na Prace
Formy Imigracyjne
Status On-Line
Inne
Linki
Rozpatrywanie petycji
Sponsorowanie
WAZNE

 

NATURALIZATION, CZYLI CHCE BYC OBYWATELEM STANOW ZJEDNOCZONYCH.

Plusy:

  • Posiadanie Amerykanskiego Paszportu
  • Osoby posiadajace obywatelstwo U.S.A. nie moga byc deportowane ani tez pozbawione tegoz obywatelstwa nawet jesli popelnia zbrodnie lub tez z wlasnego wyboru zdecyduja sie na osiedlenie w innym kraju niz Stany Zjednoczone chyba, ze osoba uzyskala obywatelstwo droga oszustwa lub tez z jakichkolwiek przyczyn nie uzyskala go nie kwalifikujac sie do tego
  • Osoba z obywatelstwem moze wystawic petycje o Zielona karte dla swoich najblizszych
  • Obywatelstwo zostaje przekazane na dzieci urodzone po jego uzyskaniu jak rowniez przed jego zdobyciem
  • Obywatelswto daje prawo do glosowania.

Minusy:
  • Osoba, ktora w jakis sposob uzyskala obywatelstwo a nie kwalifikowala sie do jego uzyskania lub tez uzyskala Zielona Karte, do ktorej uzyskania nie miala zadnych praw moze zostac pozbawiona wszelkich przywilejow jak rowniez otrzymac nakaz deportacji
  • Zgodnie z prawem niektorych krajow osoba ubiegajaca sie o obywatelstwo U.S.A. bedzie zmuszona do zrzekniecia sie obywatelstwa swego rodzinnego kraju chyba, ze kraj ten dopuszcza mozliwosc podwojnego obywatelstwa č nie dotyczy to obywateli polskich.

Kto sie kwalifikuje do bycia OBYWATELEM U.S.A. :

Poza kilkoma wyjatkami praktycznie nikt nie kwalifikuje sie do uzyskania obywatelstwa amerykanskiego przed uzyskaniem uprzednio Zielonej Karty. Przyznawane ono bowiem jest po uplywie okreslonego czasu, podczas ktorego osoba posiada Zielona Karte i fizycznie przebywa na terenie Stanow Zjednoczonych. 
Czas ten to:
  • Minimum piec lat, z czego co najmniej polowa tego czasu powinna byc spedzona fizycznie w U.S.A. Jezeli bowiem osoba przekroczy limit czasowy jaki moze spedzic poza granicami Stanow traci ona caly czas liczony dotychczasowo i liczenie zaczyna sie od nowa. W najgorszych przypadkach takie przekroczenie moze zakonczyc sie odebraniem Zielonej Karty. Nalezy jednak pamietac, iz nieobecnosc trwajaca krocej niz 6 miesiecy nie stanowi zadnego zagrozenia. Jednak nieobecnosc trwajaca dluzej niz pol roku moze prowadzic do wykasowania dotychczasowego uskladanego do obywatelstwa czasu, chyba ze osoba potrafi udowodnic, iz nieobecnosc ta nie zaklocila w zaden sposob jego stalej rezydentury w Stanach Zjednoczonych. Jest to mozliwe poprzez okazanie odpowiednich dokumentow np. dokumentu stwierdzajacego, ze dana osoba uzyskala zatrudnienie w amerykanskiej firme zlokalizowanej na terenie U.S.A. podczas jego podrozy
  • Minimum trzy lata jezeli osoba posiadajaca Zielona Karte jest w zwiazku malzenskim z obywatelem/ka Stanow Zjednoczonych. W przypadku gdy osoba ta posiadala tak zwana ‘conditional’ Green Card przyznana na dwa lata to jest on wliczany w okres minimalny. Nalezy jednak pamietac, iz malzenstwo powinno trwac co najmniej trzy lata (Rozwod automatycznie wyklucza mozliwosc zdawania egzaminu po 3 latach)
  • Piec lat dla uchodzcow liczony od daty przybycia na teren stanow Zjednoczonych bez wzgledu na to kiedy otrzymali oni Zielona Karte, ale musza oni co najmniej polowe tego czasu fizycznie spedzic na terenie U.S.A.


Osoba ta musi rowniez chrakteryzowac sie dobrym moralnym charakterem, byc pelnoletnia (ukonczone 18 lat - w przypadku dzieci do lat 18-tu posiadajacych Zielona Karte – moga byc one naturalizowane jezeli maja przynajmniej jednego rodzica obywatela U.S.A.), znac jezyk angielski, posiadac wszelka wiedze na temat rzadu i historii Stanow Zjednoczonych, podlegac Konstytucji, a tazke wyrazac ochote na zlozenia przysiegi podleglosci temu krajowi. Dodatkowa wazna informacja dotyczaca osob, ktore sa w zwiazku malzenskim z obywatelem/ka U.S.A. zatrudnionym/na przez amerykanski rzad lecz pracujacym poza granicami kraju jest to, iz wymog czasowy jest dla nich zniesiony i moga oni zlozyc aplikacje o obywatelstwo tak szybka jak tylko beda w stanie to zrobic.

Specjalne przywileje dla bylych czlonkow U.S. ARMED FORCES:

-    W niektorych przypadkach prawo moze skrocic a nawet zupelnie zlikwidowac czas oczekiwania, o ktorym mowa byla wczesniej dajac mozliwosc bylym czlonkom U.S. Army Forces na uzyskanie obywatelstwa nawet bez uzyskania uprzednio Zielonej Karty.
-    Przywileje uzaleznione sa od rodzaju wojny, w ktorej dana osoba brala udzial i czasu trwania sluzby.

Co oznacza pojecie ‘dobry moralny charakter’?


Udowodnienie dla INS, iz jest sie taka wlasnie osoba nie sprawi nadmiernych trudnosci, moze to byc na przyklad przynaleznosc do jakichkolwiek organizacji religijnych lub tez prowadzona aktywnie dzialalnosc spoleczna (bardzo rzadko ktokolwiek pyta o cos takiego wiec prosze sie nie martwic jesli osoba ubiegajaca sie o obywatelstwo USA nie dziala w zadnych organizacjacj religijnych tudziez nie prowadzi dzialalnosci spolecznej). Deficja ‘moralnego charakteru’ jest bardzo skomplikowana dlatego tez najwazniejsze jest, aby udowodnic, iz nie jest sie osoba o niemoralnym charakterze, czyli:
-    Nie zlamalo sie prawa, czyli nie popelnilo sie zadnych przestepstw rzucajacych cien na zycie moralne, zaliczajac do tego zwykla kradziez, oszustwo, czy tez nieszczerosc.
-    Osoba nie byla skazana za morderstwo.
-    Osoba nie byla oskarzona o zbrodnie grupowa po 20 Listopada 1990.
-    Osoba nie byla oskarzona o posiadanie zakazych substancji, nie zaliczajac do tego posiadanie marihuany (30 gram lub mniej).
-    Osoba nie byla zatrzymana w areszcie lub wiezieniu na dluzej niz 180 dni.
-    Osoba nigdy nie zlozyla faszywych zeznan dla uzyskania korzysci zwiazych z prawem imigracyjnym (zlozonych pod przysiega ale dla uzyskania swiadomych korzysci);
-    Osoba ta nie trudnila i nie trudni sie prostytucja.
-    Osoba ta nie praktykuje poligamistyki.
-    Nie praktykuje nielegalnego hazardu.
-    Nie jest nalogowym alkoholikiem – uwaga osoby majace DUI/DWI.
-    Osoba ta wywiazala sie z pomocy finansowej jaka miala udzielac czlonkom rodziny po uzyskaniu rozwodu a takze nie przyczynila sie do jego rozpadku.

Dodatkowo, INS nie przyjmie zadnej aplikacji od osoby, ktora ma wyrok w zawieszeniu lub tez przebywa na zwolnieniu warunkowym, jednakze nie ma to zadnego zwiazku z uzyskaniem zakazu wstepu do Stanow Zjednoczonych. Otrzymywanie jakiejkolwiek zapomogi rzadowej przed zlozeniem aplikacji o obywatelstwo nie ma negatywnego wplywu na jego uzyskanie, chyba ze korzysci te zostaly uzyskane droga oszustwa. Aczkolwiek osoby posiadajace jedna z wyzej wymienionych cech powinny poradzic sie adwokata do spraw imigracyjnych zanim jeszcze zloza potrzebna aplikacje. 

Aplikacja, odciski palcow, interview i zlozenie przysiegi:

Naturalizacja jest jednostopniowym procesem konczacym sie spotkaniem z urzednikiem imigracyjnym. INS po otrzymaniu aplikacji najpierw wyznaczy termin stawienia sie w ich biurze w celu pobrania odciskow palcow (po pobraniu takich odciskow, INS wysyla je do FBI gdzie sa one przedmiotem dokladnej weryfikacji) a nastepnie wyznaczy termin „inteview”, ktore odbedzie sie w oddziale zlokalizowanym najblizej adresu zamieszkania aplikanta (okres czekania na owe spotkanie zawzwyczaj wynosi rok czasu). „Interview” to sprawdzenie zarowno wiedzy o oraganach rzadzacych w Stanach Zjednoczonych, jak i o historii tego kraju. To rowniez wykazanie sie umiejetnosciami czytania, mowienia i pisania w jezyku angielskim (aplikant moze zostac poproszony o napisanie prostego i krotkiego zdania w jezyku angileskim, np. „He has a very big dog”). Obowiazek wykazania sie znajomoscia tego jezyka nie dotyczy osob, ktore ukonczyly 50 lat i posiadaja Zielona Karte przez okres 20 lat, lub tez osob, ktore posiadaja Green Card przez lat 15, a maja ukonczone 55 lat. Testy z latwiejszym zestawem pytan przeznaczone sa dla osob majacych 65 lat bedacych posiadaczami Zielonej Karty przez conajmniej 20 lat. Specjalnie traktowane sa tez osoby niepelnosprawne i posiadajace roznego rodzaju choroby, ktore np. uniemozliwiaja opanowanie jezyka obcego lub innego rodzaju wiadomosci, po okazaniu odpowiednich dokumentow lekarskich.
INS uzywa standartowego testu na obywatelstwo, aczkolwiek osoba moze dostac pytanie, ktore nie widnieje nigdzie na zadnej liscie. Kompletny zestaw sklada sie z okolo 100 pytan, z czego najczesciej pojawiajacymi sie sa:

  • Kiedy ogloszona zostala Deklaracja Niepodleglosci?
  • Co oznaczaja paski na fladze amerykanskiej?
  • Jak sie nazywa forma rzadzaca w Stanach Zjednoczonych?
  • Jakie sa trzy rodzaje wladzy w U.S.A. i jaka jest podstawowa funkcja kazdego z nich?
  • Jakia specjalna nazwa nadana jest pierwszej dziesiatce poprawek Konstytucji Stanow Zjednoczonych i jakie sa niektore z tych praw?
  • Ile czlonkow jest w U.S. House of Representatives i w U.S. Senate i jak dlugo kazdy z nich ma prawo obejmowac stanowisko?
  • Kto jest senatorem stanu, w ktorym aplikant obecnie mieszka?
  • Kto jest Sekretarzem Stanu?
  • Gdzie znajduje sie stolica twojego stanu?
  • Kto moze glosowac w wyborach na Prezydenta?
  • Jak dlugo trwa elekcja?
  • Jezeli Prezydent a takze Vice President umra w tym samym czasie, kto zostaje Prezydentem?
  • Ile sedziow zasiada w Supreme Court?
  • Wymien kilka przyczyn Wojny Cywilnej.


Aplikacja zostaje zatwierdzona w przypadku pomyslnego zdania testu, jezeli zas osoba nie zdala egzaminu, ma ona pelne prawo do jego powtorki kilka miesiecy po owym zdarzeniu. W przypadku odrzucenia aplikacji, osoba ma pelne prawo zlozyc odwolanie od przyznanej decyzji najlepiej przy pomocy adwokata do spraw imigracyjnych. Takie odwolanie moze byc skierowane bezposrednio do INS-u. W wiekszosci przypadkow latwiej jest jednak zlozyc aplikacje ponownie niz przechodzic przez cala procedure odwolawcza. Jednak aby stac sie prawomocnym obywatelem nalezy zlozyc przysiege. Jest to zazwyczaj bardzo przyjemny moment – uwienczenie dlugiej drogi i wysilku. Dzieci nie majace jeszcze osiemnastu lat staja sie obywatelami Stanow Zjednoczonych bez zlozenia takiej wczesniej przysiegi.

 

Home ] Up ]

Send mail to webmaster@prawoimigracyjneusa.com with questions or comments about this web site.
Copyright © 2004 Prawo Imigracyjne USA
Last modified: July 03, 2005