Artykuly 17  
Home Up Rodzaje Wiz Loteria Wizowa Wiza Turystyczna Wizy Studenckie Wizy Pracownicze Wiza Narzeczenska Wizy dla Inwestorow Zielona Karta Obywatelstwo Pytania Do Nas Slownik Pozwolenie na Prace Formy Imigracyjne Status On-Line Inne Linki Rozpatrywanie petycji Sponsorowanie WAZNE

 

Home
Up
Rodzaje Wiz
Loteria Wizowa
Wiza Turystyczna
Wizy Studenckie
Wizy Pracownicze
Wiza Narzeczenska
Wizy dla Inwestorow
Zielona Karta
Obywatelstwo
Pytania Do Nas
Slownik
Pozwolenie na Prace
Formy Imigracyjne
Status On-Line
Inne
Linki
Rozpatrywanie petycji
Sponsorowanie
WAZNE


Uzyskanie Zielonej Karty Poprzez Inwestycje


Plusy:
  • Osoba moze zyc na terenie calych Stanow Zjednoczonych i pozostac tam jak dlugo zechce.
  • Uzyskanie Zielonej Karty poprzez inwestycje daje mozliwosc podjecia pracy w wlasnej firmie. Po pewnym czasie natomiast, osoba moze podjac prace wszedzie gdzie tylko zechce lub moze nie pracowac wogole.
  • Osoba moze podrozowac.
  • Posiadacz Zielonej Karty moze ubiegac sie o obywatelstwo po uplywie lat pieciu od jej uzyskania.
  • Czlonkowie rodziny moga sie ubiegac o uzyskanie Zielonej Karty jezeli tylko przestawia one odpowiednie dokumenty potwierdzajace stopien pokrewienstwa.


Minusy:
  • Osoba starajaca sie o Zielona Karte poprzez inwestycje musza uprzednio przez okres co najmniej trzyletni podjac duza inwestycje na terenie Stanow Zjednoczonych.
  • Aktualne zameldowanie ( a raczej powinno sie powiedziec 'staly adres', bo w Stanach nie ma pojecia 'stale zameldowanie' ) takiej osoby powinno byc na terenie Stanow Zjednoczonych, nie moze ona wykorzystywac Zielonej Karty jedynie do celow podrozniczych czy tez biznesowych.
  • Corocznie musi dokonywac rozliczenia podatkowego poniewaz jest to obowiazek kazdego obywatela U.S.A.
  • Osoba ta nie moze rowniez przebywac poza Stanami Zjednoczonymi dluzej niz rok czasu bez uzyskania do tego specjalnego pozwolenia poniewaz moze to grozic utrata Zielonej karty (czas pozostania poza granicami U.S.A. nie moze byc dluzszy nie 6 miesiecy.
  • Popelnienie jakiejkolwiek zbrodni badz tez uczestniczenie w roznego rodzaju demonstracjach politycznych moze prowadzic do utraty Zielonej Karty.
 


Jak sie zakwalifikowac - Przywileje i ograniczenia:

  • Liczba Zielonych Kart wydawanych w ciagu jednego roku jest ograniczona do 10,000 (obejmuje to tak zwanych principal applikants nie zas czlonkow ich rodzin), z czego 3,000 przeznaczone jest na inwestycje w rejony wiejskie lub tez rejony z wysokim stopniem bezrobocia.
  • Zatwierdzenie petycji trwa zazwyczaj od 4 do 6 miesiecy, zatwierdzenie aplikacji natomiast powinno zajac dodatkowe od 3 do 8 miesiecy.
  • Kwota inwestycji powinna przekraczac $1 milion przeznaczony miedzy innymi na kreowanie nowego biznesu, restrukturyzacje, badz tez rozwiniecie juz istniejacego (moze byc ona zredukowana do $500,000 jezeli chodzi o inwestycje w rejonach wiejskich lub o bardzo wysokim procencie ludzi bezrobotnych) decyzje o redukcji kwoty inwestycji podejmuje rzad, co wiecej INS ma prawo do zwiekszenia tej kwoty jezeli inwestycja jest prowadzona w rejonach o niskim bezrobociu.
  • Firma ta musi zatrudniac conajmniej 10 Amerykanskich pracownikow w pelnym wymiarze godzin.
  • Inwestor, jego malzonka/ek, badz dzieci moga nie zaliczac sie do tych 10 pracownikow wczesniej wspomnianych, aczkolwiek musi on brac czynny udzial w zarzadzaniu firma.
  • Cala inwestycja nie musi byc przeprowadzona przy uzyciu gotowki. Moga to byc rozne ekwiwalenty gotowki takie jak: depozyty lub pozyczki. Do wartosci inwestycji moga sie zaliczac rowniez wartosc wyposazenia i sprzetu jakie firma posiada. Pozyczone srodki finansowe moga byc rowniez czescia inwestycji tak dlugo jak dlugo wlasciciel firmy jest osobiscie odpowiedzialny w razie jakichkolwiek problemow a pozyczka jest odpowiednio zabezpieczona ale nie przez aktywa firmy.
  • Kilku inwestorow moze polaczyc swoje srodki i kazdy z nich moze ubiegac sie o Zielona Karte, aczkolwiek indywidualne srodki kazdego inwestora musza byc w okreslonej wysokosci, a takze kazdy inwestor jest odpowiedzialny za stworzenie 10 miejsc pracy.
  • Pomimo tego, iz oczekiwane jest stworzenie calkowicie nowego biznesu, mozliwe jest rowniez odkupienie istniejacej juz firmy pod warunkiem, iz jej wartosc lub liczba pracownikow zostanie powiekszona o 40%. Inwestorem kwalifikujacym sie do uzyskania Zielonej Karty jest osoba, ktora poprzez swoje inwestycje uratowala firme przed finansowym bankructwem (w tym wypadku nie ma ona obowiazku stwarzac 10 miejsc pracy, nie moze jednak zwolnic nikogo z zatrudnionych). Firma w stanie zagrozenia finansowego jest firma, ktora funkjcjonowala przez conajmniej dwa lata i ponosila ona strate w tym okresie rowna 20% aktualnej wartosci firmy. Jezeli natomist firma ta zbankrutuje po kolejnych dwoch latach, inwestor nie kwalifikuje sie do uzyskania stalego pobytu (permament Green Card); kazda Zielona karta jest wydawana po raz pierwszy na okre dwoch lat, po uplynieciu tego czasu inwestor musi zlozyc kolejne aplikacje o zdjecie mu jego dwuletniego limitu i przyznanie mu permament Green Card (aplikacja powinna zostac zlozona 90 dni przed uplywem dwoch lat).

 

Home ] Up ]

Send mail to webmaster@prawoimigracyjneusa.com with questions or comments about this web site.
Copyright 2004 Prawo Imigracyjne USA
Last modified: June 29, 2005