Artykuly 16  
Home Up Rodzaje Wiz Loteria Wizowa Wiza Turystyczna Wizy Studenckie Wizy Pracownicze Wiza Narzeczenska Wizy dla Inwestorow Zielona Karta Obywatelstwo Pytania Do Nas Slownik Pozwolenie na Prace Formy Imigracyjne Status On-Line Inne Linki Rozpatrywanie petycji Sponsorowanie WAZNE

 

Home
Up
Rodzaje Wiz
Loteria Wizowa
Wiza Turystyczna
Wizy Studenckie
Wizy Pracownicze
Wiza Narzeczenska
Wizy dla Inwestorow
Zielona Karta
Obywatelstwo
Pytania Do Nas
Slownik
Pozwolenie na Prace
Formy Imigracyjne
Status On-Line
Inne
Linki
Rozpatrywanie petycji
Sponsorowanie
WAZNE


AFFIDAVIT OF SUPPORT
FORMA I-864


Reforma Imigracyjna majaca miejsce w 1996 roku wprowadzila wiele zmian majacych znaczacy wplyw przede wszystkim na tych, ktorzy planuja wyemigrowac lub uzyskac nieimigracyjna wize:

Nowy dokument stwierdzajacy posiadanie niezbednych srodkow finansowych wymagany przy petycjach rodzinnych:

"Affidavit of Support" jest dokumentem niezbednym w przypadku starania sie o wize rodzinna (lub pracownicza, w przypadku gdy czlonkowie rodziny aplikanta posiadaja co najmniej 5% udzialow firmy) a takze wiele innego rodzaju wiz o chrakterze nieimigracyjnym. Jest to dokument niezbedny w przypadku skladania aplikacji o staly pobyt gwarantujacy, iz osoba, na rzecz ktorej zostal on wystawiony nie bedzie starala sie o otrzymanie jakiejkolwiek pomocy rzadowej (sponsor lub sposorzy bowiem musza wykazac, iz posiadaja oni okolo 125% srodkow finansowych przypadajacych na jedna rodzine ustalonych wedlug standartow Poverty Guidelines). Dokument ten nie jest wymagany w przypadku gdy: aplikant podjal prace w Stanach Zjednoczonych w pelnym wymiarze godzin lub pracuje na ich terenie przez okres dziesieciu lat, a takze w przypaku gdy aplikantem jest osoba nieletnia, ktora stanie sie obywatelem zaraz po przybyciu do U.S.A. nalezy pamietac, iz "Affidavit of Support" jest dokumentem prawnie wymaganym przez rzad i moze byc podstawa do postepowania prawnego przeciwko sponsorowi. Sponsorem badz sponsorami moga byc: osoby, ktore wyrazaja chec do bycia nimi, sa obywatelami Stanow Zjednoczonych badz posiadaja prawo stalego pobytu, maja ukonczone 18 lat i zamieszkuja U.S.A. Aktywa sponsora takie jak nieruchomosci, depozyty badz inne przdmioty posiadania (np. samochod) moga byc uzyte jako dodatkowe wsparcie przy wydawaniu takiego dokumentu. Dodatkowo, sponsor musi miec na uwadze, iz o wszystkich zmianach dotyczacych jego osoby (np. zmiana adresu) powinnien on powiadomic INS w przeciagu 30 dni od daty kiedy te zmiany nastapily. 

 

Home ] Up ]

Send mail to webmaster@prawoimigracyjneusa.com with questions or comments about this web site.
Copyright 2004 Prawo Imigracyjne USA
Last modified: June 26, 2005