Artykuly 13  
Home Up Rodzaje Wiz Loteria Wizowa Wiza Turystyczna Wizy Studenckie Wizy Pracownicze Wiza Narzeczenska Wizy dla Inwestorow Zielona Karta Obywatelstwo Pytania Do Nas Slownik Pozwolenie na Prace Formy Imigracyjne Status On-Line Inne Linki Rozpatrywanie petycji Sponsorowanie WAZNE

 

Home
Up
Rodzaje Wiz
Loteria Wizowa
Wiza Turystyczna
Wizy Studenckie
Wizy Pracownicze
Wiza Narzeczenska
Wizy dla Inwestorow
Zielona Karta
Obywatelstwo
Pytania Do Nas
Slownik
Pozwolenie na Prace
Formy Imigracyjne
Status On-Line
Inne
Linki
Rozpatrywanie petycji
Sponsorowanie
WAZNE

 

Sekcja 212(e) - czyli kto podlega pod 2-letni nakaz powrotu do kraju. 


Osoby przyjezdzajace do Stanow Zjednoczonyc z wiza J moga przeczytac, iz na promesie wizy znajduje sie napis : "section 212(e) does apply" albo " section 212(e)does not apply".
Co to oznacza? To oznacza, ze osoby majace wbite "section 212(e)does not apply" po zakonczeniu programu w USA moga starac sie zmienic status wizy, moga stara sie o wize pracownicza, moga starac sie o Green Card. Osoby majace "section 212(e)does apply" NIE moga starac sie o wize pracownicza, nie moga zalegalizowac statusu w USA ( nawet jesli maz jest obywatelem amerykanskim ) - osoby te powinny wrocic do kraju gdzie mieszkaly przed przybyciem do USA i dopiero po 2 latach moga ubiegac sie o wize pracownicza, zalegalizowanie statusu itp. Jednakze nawet majac wbity ow 2-letni nakaz pobytu w swoim kraju, mozna przybyc do USA np. na wizie turystycznej. 


Kto podlega pod Sekcje 212(e) ( czyli kto powinien wrocic do kraju na 2 lata ):

1. osoby, ktore otrzymaly czesciowe badz calkowite dofinansowanie do udzialu w programie od rzadu swojego kraju badz od rzadu Stanow Zjednoczonych ( badz od fundacji )
2. osoby, ktorych 'field of work' czyli dziedzina w ktorej pracuja / ktora sie zajmuja znajduje sie na liscie "Exchange Visitor Skills List" odpowiedniej dla daneo kraju. ( Niektore kraje - szczegolnie kraje Europy Zachodniej nie maja w ogole takiej listy, inne kraje - np. Chiny, Indie maja na swoich listach praktycznie kazdy mozliwy zawod co ma oznaczac iz jest zapotrzebowanie pracownikow "z listy" w tym kraju - co wcale nie musi byc prawda, ale nie zmienia to faktu, ze na liscie trudno jakiegos zawodu nie znalezc ). Konsulat U.S. badz ambasada sa w stanie powiedziec osobie zainteresowanej czy jej zawod znajduje sie na liscie danego kraju czy nie.
3. osoby, ktore maja wize J-1 jako stazysci medyczni, osoby na praktyce lekarskiej itp. zas ich staz, praktyka jest finansowana przez Educational Commission for Foreign Medical Graduates
4. osoby, ktore maja wize J-2 i towarzysza osobie majacej wize J-1 i 2-year home residence requirement.

Lista zawodow opublikowana przez USA: http://exchanges.state.gov/education/jexchanges/participation/skills_list.pdf


Jesli osoba podlega pod Sekcje 212(e) nie moze ona starac sie o wize pracownicza ( H,L ) ani o Green Card jesli wczesniej nie bedzie 'fizycznie' obecna w swoim kraju ( badz kraju gdzie ostatnio byla rezydentem ) przez PELNE 2 lata. Te 2 lata zostana 'zaklocone' jesli ktos wleci do USA np. z wiza turystyczna, bo wtedy nie bedzie obecny w swoim kraju przez pelne 2 lata fizycznie ( a wymog mowi wyraznie : 2 years physical residence ). Malzenstwo z obywatelem USA nie bedzie upowaznialo do starania sie o 'Zielona Karte' jesli wczesniej dana osoba nie bedzie miala pozytywnie zaakceptowanego waiver. Czyli najpierw trzeba ubiegac sie o waiver potem o adjustment of status ( zalegalizowanie statusu ).

Podlegajac pod Sekcje 212(e)mozna sie starac o waiver czyli zniesienie nakazu powrotu do kraju i przebywania tam przez 2 lata. 

Jest 5 drog aby uzyskac zniesienie nakazu pobytu w kraju przez 2 lata ( czyli waiver ):
1. dostac 'NO-OBJECTION' letter ( list 'bez sprzeciwu' ) od rzadu, ktory finansowal twoj status // badz stwierdzenie, ze program nie byl finansowany ( stwierdzenie to trzeba uzyskac od agencji przez ktora sie przyjezdza do USA, a potem list z ambasady w Washington, ze ambasada polska nie ma nic przeciwko przyznaniu ci waiver )
2. zwrocic sie do INTERESTED GOVERNMENT AGENCY aby wypelnila prosbe o zniesienie 2 letniego nakazu powrotu do kraju - prosba ta powinna byc skierowana do U.S. Department of State ( Departamentu Stanu U.S.A. )- zarowno Deprtament Stanu jak i USCIS musza zaakceptowac to zadanie / prosbe aby moc uzyskac waiver
3. udowodnic, ze jesli wrocisz do swojego rodzinnego kraju bedziesz PRZESLADOWANY z powodu rasy, wyznania, badz pogladow politycznych
4. udowodnic, ze twoj wspolmalzonek badz dziecko beda cierpiec z powodu 'niebywalych trudnosci/biedy' ( EXCEPTIONAL HARDSHIP ) jesli wrocilbys/wrocilabys do swojego kraju [ uwaga: dziecko badz/oraz malzonek musza miec albo obywatelstwo amerykanskie albo byc Legal Permanent Resident ]
5. jesli jestes lekarzem medycyny musisz udowodnic, ze zamierzasz pracowac w pelnym etacie godzin w miejscowosci, gdzie jest duze zapotrzebowanie na personel medyczny 

Wyjasnienie do punktu #2: 
Interested government agencies to np:
- Department of Agriculture
- Department of Commerce
- Department of Defense
- Department of Energy
- Department of Health and Human Services
- Department of Housing and Urban Development
- Department of Interior
- Department of Transportation
- Department of Veteran Affairs
- Environmental Protection Agency
- National Endowment for the Arts
- NASA
- National Science Foundation
- Smithsonian Institution

Nalezy pamietac, ze samo zlozenie petycji o waiver nie gwarantuje automatycznego przyznania waiver ( trzeba powiedziec uczciwie: aby otrzymac waiver trzeba albo znalezc prawnika, ktory specjalizuje sie w prawie imigracyjnym ( sprawa bardzo kosztowna ) albo samemu postarac sie zgromadzic i wypelnic wszystkie wymagane dokumenty - to zajmie dosc duzo czasu, niestety ).
Nalezy takze wiedziec, ze waiver nie jest czesto przyznawany - wiec nie mozna kierowac sie przekonaniem, ze na pewno ktos waiver dostanie ( wiekszosc prosb jest odrzucana ). 

Pytanie: Czy jako au pair tez moze dostac bity nakaz powrotu na 2 lata do swojego kraju? 
Odpowiedz : Tak, bo starasz sie o wize J, a kazda osoba, ktora stara sie o wize J moze - ale nie musi - dostac 2-year home residency requirement.

 

 

Home ] Up ]

Send mail to webmaster@prawoimigracyjneusa.com with questions or comments about this web site.
Copyright 2004 Prawo Imigracyjne USA
Last modified: January 18, 2005