Artykuly 10  
Home Up Rodzaje Wiz Loteria Wizowa Wiza Turystyczna Wizy Studenckie Wizy Pracownicze Wiza Narzeczenska Wizy dla Inwestorow Zielona Karta Obywatelstwo Pytania Do Nas Slownik Pozwolenie na Prace Formy Imigracyjne Status On-Line Inne Linki Rozpatrywanie petycji Sponsorowanie WAZNE

 

Home
Up
Rodzaje Wiz
Loteria Wizowa
Wiza Turystyczna
Wizy Studenckie
Wizy Pracownicze
Wiza Narzeczenska
Wizy dla Inwestorow
Zielona Karta
Obywatelstwo
Pytania Do Nas
Slownik
Pozwolenie na Prace
Formy Imigracyjne
Status On-Line
Inne
Linki
Rozpatrywanie petycji
Sponsorowanie
WAZNE

 

KTO MOZE ZALEGALIZOWAC SWOJ STATUS W STANACH ZJEDNOCZONYCH.

( aplikant - osoba starajaca sie zalegalizowac swoj status w USA , rezydent - osoba posiadajaca green card, sekcja 245(i) - dotyczy osob na ktore byla zlozona petycja I-130 przed 30 kwietnia 2001r. )



  APLIKANT POSLUBIL OBYWATELA USA  APLIKANT POSLUBIL REZYDENTA STANOW ZJEDNOCZONYCH 
APLIKANT PRZYBYL DO USA NIELEGALNIE nie ma mozliwosci zalegalizowania statusu (chyba, ze podlega pod sekcje 245(i) )  

nie ma mozliwosci zalegalizowania statusu ( chyba, ze podlega pod sekcje 245(i) )

 

APLIKANT PRZYBYL DO USA LEGALNIE, 
JEDNAK WYGASLA JUZ JEGO WIZA / STATUS
moze zalegalizowac status  

nie moze zalegalizowac swojego statusu do momentu az wspolmalzonek bedzie obywatelem USA ( chyba, ze podlega pod sekcje 245(i) )

 

APLIKANT PRZYBYL DO USA LEGALNIE
A JEGO WIZA / STATUS JEST JESZCZE AKTUALNY
moze zalegalizowac status   

moze zalegalizowac status tylko jesli immigrant visa jest dla niego dostepna; nigdy nie pracowal w USA nielegalnie; nie zlamal przepisow dot. wizy ( warunkow stawianych posiadaczom danego rodzaju wizy ); - moze zalegalizowac status szybciej jesli wspolmalzonek nabedzie obywatelstwo amerykanskie ( badz zdarza sie ze zalegalizuje swoj status szybciej jesli podlega pod sekcje 245(i)- ale to juz zalezy od konkretnej sytuacji)

 

 



Dokumenty potrzebne do zaleglizowania statusu :

1. APLIKANT POSLUBIL OBYWATELA USA - aplikant przybyl do USA leganie ( nie ma wbitego nakazu powrotu do kraju na 2 lata ) - nie ma znaczenia czy aplikant jest legalnie czy wygasla juz jego wiza - dokumenty skladane do USCIS sa takie same:

* forma I-485
* forma I-130
* forma G-325a dla obojga malzonkow
* forma I-864 ( czasem wymagana tez forma I-864a )
* forma I-765 ( nieobowiazkowa - tylko jesli aplikant chce pracowac w USA )
* zdjecia aplikanta i wspolmalzonka
* kopie podatkow z ostatnich 3 lat tak aplikanta ( jesli pracowal i sie rozliczal )jak i wspolmalzonka - w tym wypadku prosze pamietac, ze wspolmalzonek ( obywatel USA ) jest sponsorem aplikanta
* list od pracodawcy ( na papierze firmowym ) mowiacy ile zarabia dana osoba, na jakim stanowisku pracuje, jak dlugo pracuje w danej firmie, czy jest to praca na pelny etat czy tez na czesc etatu - jesli pracuja obie osoby ( aplikant i wspolmalzonek ) to obie osoby musza przedstawic taki list
* kopia aktu malzenstwa 
* kopia aktu rozwodu ( jesli ktos byl wczesniej zonaty / zamezny )
* kopia wizy ( I-94 ) aplikanta
* kopia promesy wizy aplikanta - nie zawsze wymagana , ale bardzo pomocna, warto wiec dolozyc te kopie do dokumentow wysylnych do USCIS
* kopia aktu urodzenia aplikanta
* kopia aktu urodzenia obywatela USA ( jesli urodzil sie w USA ) badz aktu naturalizacji ( jesli osoba ta urodzila sie poza USA ), moze tez byc kopia paszportu amerykanskiego - ja zawsze prosze klientow aby wkladali obie te kopie - zarowno aktu nadania obywatelstwa jak i paszportu amerykanskiego ( jesli ktos taki posiada )
* czek badz money order na odpowiednia kwote 

Prosze pamietac, ze forme I-693 przynosi sie na rozmowe z oficerem imigracyjnym. Nie wklada sie jej do koperty ze wszystkimi dokumentami, bo nie jest to wymagane. Forme te wypelnia lekarz imigracyjny i mozna to zrobi tuz przed planowanym spotkaniem w USCIS.
Wszystkie dokumenty wydane w jezyku innym niz jezyk angielski musza byc przetlumaczone na jezyk angielski - nie jest wymagane tlumaczenie przysiegle, ale osoba tlumaczaca dany dokument musi napisac, iz jest biegla w obu jezykach oraz, ze tlumaczenie jest wiernym tlumaczeniem oryginalu. Tlumacz musi sie podpisac, napisac date oraz miejscowosc.


2. APLIKANT POSLUBIL REZYDENTA STANOW ZJEDNOCZONYCH :

* forma I-130
* forma G-325a dla obojga malzonkow
* kopia aktu malzenstwa
* oraz dokumenty wymagane w instrukcji formy I-130
* czek badz money order

pozostale dokumenty beda wypelnione kiedy bedzie dostepny numer wizy dla aplikanta 

 

 

Home ] Up ]

Send mail to webmaster@prawoimigracyjneusa.com with questions or comments about this web site.
Copyright 2004 Prawo Imigracyjne USA
Last modified: November 28, 2004